onsdag, august 10, 2016

Utholdende bønn, del 3

Her er del tre av Peter Hoovers artikkel. Den første ble publisert tirsdag 2. august, den andre fredag 5.august. Dette er siste og avsluttende delen av denne artikkelserien.

Slik ser gården til familien Kropf ut, på den østlige enden av landsbyen Baden, i Ontario, nå. Møllen til familien Kropf ble senere eid av Amish-pastoren, Joseph Goldschmidt, og når han flyttet til Ohio, ble den solgt til min tipp-tipp-grandonkel Henri M og Magdalena Brubacher, som sto for ull-industrien i mange år. Dette er årsaken til at veien inn til dette området nå bærer navnet "The Brubacher Street".

Første gang jeg tok toget var på en høyhastighetsbane som går gjennom den gamle Kropf-gården fra Kitchener til Chatham. Det var i 1974. Og jeg har mange minner fra dette området, i det vi reiste gjennom det med hest og kjerre eller med bil. Huset til gamle Christian Wagler, en Amish-biskop fra Alsac, er blitt en turistattraksjon. En 'engelsk' person kjøpte det og oppførte et herskapshus der, kjent som Slottet Killbridge. Men hva hendte med familien Kropf?


Min svoger, Gerry Wagler, ved det som er igjen av gravminnet etter den gamle Kropf familien. Jacob og Magdalena Kropf, immigranter fra Epfig i Elsass hviler her til oppstandelsens morgen. Det samme gjelder Christian og Maria Wagler, og mange andre av de første Amish bosetterne som slo seg ned i Canada. I mange år ble denne gravlunden dårlig stelt, og mange gravminner har gått tapt.


Ganske snart etterat immigrantene, Jacob og Magdalena Kropf, døde i Ontario, flyttet barna deres, David og Magdalena, sørover, til en Amish-bosetning nær Garden City, Missouri. Deres sønn, Jacob, han som druknet, men som kom til liv igjen, giftet seg med Elisabeth Hostetler (søster av historikeren, Pius Hostetler) og Herren velsignet dem med elleve barn.

Senere flyttet Jacob og Elisabeth, sammen med mange andre, til Shelbyville, Illinois. Der døde både Jacob og Magdalena i fred, men deres barn og barnebarn, og flere etterkommere flyttet lenger unna, i Tampico, Illinois, Buffalo, Missouri, Harrisburg, Ohio, og til bosetninger i Colorado, Canada, Costa Rica, og andre steder. Vi har til og med etterkommere av denne familien, Menno og Linda (Weaver) Kropf, som bor i en ny mennonite-bosetning i Deloraine, her i Tasmania. De heter Jared, Amber, Michaela og Austin Kropf - de er bare en liten del av en stadig voksende rekke med etterkommere som fremdeles takker Gud for en mors utholdende bønner.

Peter og Susan Hoover,
Rocky Cape, Tasmania, Australia.

Ingen kommentarer: