tirsdag, januar 14, 2020

Den kristne sionismens røtter, del 4

Isaac Solomon Ostrovsky (1902-1997) var en messiansk-jødisk bønnevekter. Ostrovsky studerte grundig det profetiske ord, og da særlig løftene knyttet til jødenes tilbakekomst til Israel. Han var født i Ukraina og allerede som tenåringer fikk han et møte med Jesus. Rett etter at hans far ble drept i en pogrom immigrerte Ostrovsky til Israel. Det skjedde i 1922. På veien til Palestina overlot han sitt liv til Jesus og ble døpt i Kishinev, i det som i dag er hovedstaden i Moldova. De neste 70 årene tilbrakte han mesteparten av sitt liv i Det lovede land. Gjennom sin kontakt med pastor Rohold, presidenten for Mount Carmel Bible School, fikk han seg arbeid som gartner.

Etter å ha slått seg ned i Tel Aviv området tidlig på 1930-tallet, startet han opp med lokale jødiske og arabiske troende i Den tyske kolonien kalt Peniel Hall. Hovedmøtet ble holdt på sabbatsdagen og ble avsluttet med nattverd. De holdt også bønnemøter på onsdager.

På 30- og 40-tallet identifiserte han seg som en bønnevekter, slik profeten Esekiel beskriver ham i Esekiel 33,1-9. Ta deg tid til å lese dette skriftavsnittet i din Bibel.

I 1935 grunnla og redigerte Ostrovsky et messiansk-jødisk tidsskrift: The Watchman. Dette utkom periodevis frem til 1947. Sammen med Moshe Ben-Meir og andre publiserte han vitnesbyrd, oppfyllelse av bibelske profetier om Israels land og folk, og artikler om lokale troende i landet til deres fedre.

Tidlig på 1960-tallet kjøpte forsamlingen Peniel Hall en bygning i Jaffa hvor det fortsettes å feires gudstjenester den dag i dag. Ostrovsky kjøpte også et jordområde, hvor det ble plantet frukt-trær og det ble dyrket grønnsaker. Her var det også oppdrett av kyllinger. Prosjektet, som skulle gi arbeid til jøder, ble gitt opp etter 10 år, da ingen ville hjelpe dem.

Selv drømte Ostrovsky om at et stort antall jøder skulle komme til tro på Jesus som deres Messias, ikke ulikt det apostlene gjorde i det første århundre. Han trodde også på en messiansk tidsalder med Jerusalem som sitt sentrum.

fortsettes

Billedtekst: Illustrasjonsfoto

1 kommentar:

Elin Engelstad sa...

Takk for all den gode og nyttige informasjonen du gir Bjørn Olav. Denne mannen har jeg aldri hørt om. Moshe kjenner jeg til og møtte han i Jerusalem i Beit Norvegia ved et par anledninger.
Delte denne posten på gruppa «The Friend» Håper det er i orden selv om jeg ikke har spurt deg på forhånd?