tirsdag, januar 14, 2020

Kongens tårer

Det er godt å høre at Hans Majestet, kong Harald V er på bedringens vei. Den kongelige familien har vært gjennom harde prøvelser den siste tiden, og påkjenningene har vært store. Derfor er det godt å høre at kongen vår mest sannsynlig utskrives fra sykehuset denne uken.

Det har vært sagt og skrevet mye både i aviser, fjernsyn og sosiale medier etter Ari Behns tragiske bortgang. Mye godt. En hel nasjon har fulgt medfølende med både i kongefamiliens og Ari Behn familiens djupe sorg. Ikke minst den direktesendte overføringen av bisettelsen i Oslo domkirke, var med på å binde nasjonen sammen i sorgens tid.

Derfor er det både sterkt beklagelig, trist, respektløst og forstemmende at sosiale medier brukes til å spekulere og snakke nedsettende om kongen og kongehuset i denne tiden av sorg og fortvilelse. Kongefamilien og Ari Behns familie burde få sørge i fred.

Ekstra ille er det at kristne deltar i disse sjofle angrepene. Særlig en mann og hans støttespillere utmerker seg i svært tendensiøse spekulasjoner, ryktespredning og stygge kommentarer. Dette er mennesker som skryter av å kjenne sin Bibel, men som ikke går av veien for å opptre som dommere, bedrevitere og ryktsspredere. Merkelig nok kjenner de også andre menneskers motiver og anklager sågar nærmeste familie for å ha sviktet når det gjaldt. Stygt er det, veldig stygt.

Som om ikke kongefamilien og Ari Behns familie har det fælt nok.

Kjenner de ikke apostelen Peters ord:

"Dere skal for Herrens skyld underordne dere under enhver myndighet blant mennesker, enten det er keiseren, den øverste, eller landshøvdingene som han har utsendt; de skal straffe dem som gjør det onde, og rose dem som gjør det gode. For det er Guds vilje at ved å gjøre det gode skal stoppe munnen for uforstandige og tankeløse mennesker. Dere er frie. Bruk bare ikke friheten som påskudd til å gjøre det onde, men til å tjene Gud. Vis alle ære, elsk søskenfellesskapet, frykt Gud, gi keiseren ære." (1.Pet 2,13-17)

Husk at dette er skrevet mens den kristne forsamlingen opplever forfølgelse - av keiseren.

Disse ordene burde leses sakte og bedende av oss alle, men i sær de som i disse dager angriper sørgende mennesker. Merk dere ordene: Bruk bare ikke friheten til å gjøre det onde.

Det disse folkene holder på med av sjikane og nedrigheter er ren og skjær ondskap. Man kan ikke skylde på at de ikke vet bedre. De vet hva de gjør og de burde vite bedre.

22. juli 2011 rammet tragedien Norge. I lammelsen over ondskapen viste kongen veien videre, gjennom sine tårer og sin medfølelse. Det har han gjort flere ganger. Nettopp denne medfølelsen, dette 'sammen i sorgen' , er et av kongehusets styrke. Alt for Norge.

La oss gjøre det Skriften sier vi skal gjøre fremfor alt annet: be for de som er i høye stillinger:

"Be for konger og alle i ledende stillinger..." (1.Tim 2,2)

La oss be for Norges kongehus.

Foto: Wikipedia.

Ingen kommentarer: