torsdag, januar 23, 2020

Mike Pence: La oss stå sterke mot alle former for antisemittisme

"Vi kan ikke vandre rundt i Auschwitz uten å bli overveldet av sorg og sterke følelser. Man kan ikke se haugene med sko, gasskamrene, krematoriene uten å spørre seg selv: Hvordan kunne dette skje?"

Omtrent slik ordla den amerikanske visepresidenten, Mike Pence (bildet), seg da han talte til verdens ledere på Verdens Holocaust Forum i Yad Vashem i Jerusalem i dag. Han talte etter Russlands president, Vladimir Putin.

Pence besøkte Auschwitz i fjor. I konsentrasjonsleiren Auschwitz alene ble en million jøder henrettet.

Amerikas visepresident la vekt på i sin tale at den internasjonale samlingen av ledere i Jerusalem disse dagene, for å markere frigjørelsen av Auschwitz for 75 år siden, bare bare er en samling for å minnes "navnene og ansiktene på seks millioner jøder som ble myrdet under Holocaust, men også for å ære de jødene som overlevde og for de som hjalp dem."

Pence nevnte spesielt de som kalles "De rettferdige blant nasjonene", det er ikke-jøder som har gjort en bemerkelsesverdig og heltemodig innsats for på redde jøder fra nazistene under 2.verdenskrig.

I sin tale oppfordret visepresiden Pence verdens ledere til å stå sterke mot alle former for antisemittisme. Han pekte spesielt på Iran.

"Regimet i Iran fornekter Holocaust som en del som en del av sin statlige politikk, og ønsker å slette Israel fra kartet," og la til:

"Som Amerikas visepresident er jeg stolt av at det amerikanske folk har stått side ved side med Israel siden 1948, og slik vil det forbli."

Det vakte nok oppsikt når Pence avsluttet sin hilsen på hebraisk:

"Må Han som skaper fred i himmelen skape fred også i Israel."

Foto: Wikipedia.

Ingen kommentarer: