torsdag, januar 23, 2020

Vladimir Putin: Vi må gjøre alt som står i vår makt for å beskytte jødene

Den russiske presidenten, Vladimir Putin, var krystallklar i sin tale til verdens ledere i Verdens Holocaust Forum i Yad Vashem i Jerusalem i dag:

"Holocaust er et av de mest forferdige kapitlene i den menneskelige historien", sa Putin og la til: "å huske hva som skjedde er et felles ansvar både når det gjelder fortiden og fremtiden."

Jeg har fulgt de direkte sendingene i dag, og har forsøkt å få med noen av poengene hos noen av talerne.

Statledere fra over 50 nasjoner var samlet i Yad Vashem i dag for å markere at det er 75 år siden konsentrasjonsleiren Auschwitz ble frigitt. Det var mange talere som alle representerte de alliertes kamp få å frigjøre Europa fra nazi-regimet. En av dem var Vladimir Putin:

"Vi sørger over alle ofrene til nazistene, inkludert de seks millioner jødene. Disse dødsleirene ble ikke bare ledet av nazister men også av deres håndlangere i mange land."

I sin tale sa Putin også at Sovjetunionen "betalte den høyeste prisen, mer enn noen annen. 27 millioner russere ble drept. Det var prisen for seieren." Putin hevdet at 40 prosent av ofrene for Holocaust var sovjetiske borgere. Historikere hevder på sin side at av de seks millioner jøder som ble drept av nazistene, var omlag en millom sovjetere. Putin vil legge til de 1,5 millioner jødiske ofrene fra områder i Øst Europa som var okkupert av Sovjet under deres pakt med Nazi-Tyskland før krigen startet.

"Vi trenger å hente frem motet til ikke bare å snakke om antisemittismen men også til gjøre alt som står i vår makt for å beskytte jødene."

Ingen kommentarer: