søndag, mars 29, 2009

Anabaptistiske forsamlinger øker i antall i Chile



Statsministeren har nylig vært i Chile. Nå er jeg ikke så veldig opptatt av det. Jeg synes det er mer interessant å finne ut hva Gud holder på med i dette vakre søramerikanske landet.

Det er en stor glede for meg å kunne fortelle om pionerarbeid og et voksende antall anabaptistiske forsamlinger. Dette gjelder særlig i de fattige byområdene. Det finnes et anabaptistisk seminar i Chile, som i år kan feire sitt 44 års jubileum. I år ble det også stiftet et eget ressurssenter for fredsarbeid, som amerikanske og kanadiske mennoniter er involvert i.

Pioenerarbeidet startet blant en gruppe chilenske flyktninger i Alberta i Canada. Denne gruppen hadde grunnlagt en spansk-talende evangelisk menighet i Edmonton under ledelse av Jorge Vallejos. Vallejos hadde vært leder for en gruppe i Chile som gikk under navnet Iglesia Evangélica Misionera. I Edmonton fikk de kontakt med lokale mennoniter, som igjen resulterte i denne spansktalende gruppen ble en del av The Northwest Mennonite Conference i 1980. Året etter ble Iglesia Evangèlica Missionera en del av det mennonitiske fellesskapet. Menigheten ba om at Keith og Nancy Hostetler ble sendt ut som misjonærer til Chile. Deres oppgave skulle være å trene ledere og drive bibelundervisning. Ekteparet Hostetler ankom Santiago i 1983, og året etter reise også Donald og Marilyn Brenneman til Chile for å hjelpe til i arbeidet. Det skulle vise seg at teologiske forskjeller og ulik praksis gjorde det umulig for mennonitene å fortsette dette arbeidet. Det endelige bruddet kom i 1985, men mennonitene sluttet likevel ikke å sende misjonærer til Chile. Nå tok arbeidet nye former, blant annet ved å etablere nye forsamlinger. Ikke minst har mennoniter i Canada engasjert seg.

I 2007 dro professor Titus Guenther (bildet, her sammen med studenter) til Chile for å undervise med tema: "Missiologi og teologien til den radikale reformasjonen." Hans undervisning ble mottatt av studentene med stor entusiasme.

Studentene, som er i alderen 20 til 60, representerer 12 ulike kirkesamfunn. Professor Titus Guenther fikk også anledning til å besøke like anabaptistiske forsamlinger i Chile mens han var der. Det er en økende interesse også i andre kirkelige sammenhenger etter å lære mer om reformasjonens tredje vei, den radikale.

Ingen kommentarer: