tirsdag, mars 24, 2009

Mannen som gav Martyrkirken et ansikt ville vært 100 år i dag



I dag er det nøyaktig 100 år siden den rumensk lutherske presten, med jødiske røtter, Richard Wumbrand ble født. Få, om noen, har gitt den lidende kirke, martyrkirken, et ansikt som Wurmbrand. Hele denne uken markerer kristne rumenere hundreårsjubileet. Pastor Wurmbrand huskes fortsatt, og er dypt elsket av sitt folk. Ikke minst huskes han for sin urokkelige tro og kjærligheten til bødlene sine.

Jeg minnes han også for sin profetiske skarpe røst. I en hilsen til sine medsøsken i troen skrev han før sin død: "Kirken må forberede seg på å gå under jorden - Nå! Såvidt jeg vet, finnes det i hele verden ikke et eneste teologisk seminar, en eneste bibelskole eller et eneste universitet som gir undervisning i hvordan en undergrunnskirke arbeider. Du får lære om sabelianismen og apollinarianismen, noe du har glemt fem minutter etter at du har avsluttet studiet. Sannsynligvis vil du aldri møte en sabelianer eller en apollinarier. Vi lærer om den koptiske kirke og om alle mulige små-sekter som vi neppe vil støte på. Men lite eller ingenting får vi høre om undergrunnskirken.."

Sa mannen som satt 14 år i fangeleire, flere ganger i enecelle, under grusomme fengselsopphold, og torturert så hardt at man på sine gamle dager ikke klarte å ha sko på beina mer enn i korte sekvenser. Siste gang jeg opplevde å høre ham, satt han på en stol og preket. Føttene hans verket så forferdelig.

Mange norske kristne har et spesielt forhold til Richard Wurmbrand. Da han slapp ut av Romania i 1964 etter til sammen 14 år i fengsel med hard tortur, spilte Norsk Misjon i Øst, som den gangen het Misjon bak Jernteppet, en viktig rolle. Selv var Wurmbrand i tvil om at han burde dra fra landet, til tross for at han risikerte å havne i fangenskap igjen. Men rumenske pastorer overbeviste ham om at han burde tale de forfulgte kristnes sak i Vesten. Han reiste først til Norge og fortalte sin historie i kirker og bedehus over hele landet. Siden slo han seg ned i USA sammen med konen Sabina og sønnen Michael. Der etablerte de organisasjonen Voice of the Martyrs (Martyrenes røst). Han skrev en rekke bøker. Den mest kjente er Torturert for Kristus. Voice of The Martyrs skriver at denne boken sjokkerte den amerikanske nasjonen. Både Richard og Sabina Wurmbrand døde i 2001.

Det er få, om noen, som har påvirket meg så sterkt som Richard Wurmbrand. Han var et lysende Kristus-vitnesbyrd. Den som har hørt ham, glemmer det aldri. Ikke bare på grunn av ordenes dype og sentrale innhold, men like mye på grunn av hans liv. Gjennom det kunne man se Jesus. Wumbrand er også den direkte årsaken til at jeg tidlig ble engasjert for den lidende kirke, og for at http://www.martyrkirkensvenner.blogspot.com/ ble opprettet.

På bildet ses Richard sammen med sin kjære kone Sabina.

Ingen kommentarer: