onsdag, mars 11, 2009

Russisk troshelt hjemme hos Herren





28. februar døde en av trosheltene blant de russiske baptistene: Basil Feodosevitsj Ryzhuk. Han var en av veteranene innen fellesskapet av evangeliske kristne/baptistene. Han var medlem av rådet for dette fellesskapet samtidig som han var tilsynsmann for Moskva-Volga regionen. Han ble begravet 7. mars med stor deltagelse.

Basil Feodosevitsj Ryzhuk ble født 18. mai 1930 i Bryansk regionen. Han vokste opp i et gudfryktig hjem. Familien tilhørte fellesskapet av evangeliske kristne/baptistene. I 1948, under svært vanskelige kår for de kristne i Russland, ble Basil døpt. Han viste stort mot ved å gjøre dette. I 1951, mens han avtjente militærtjeneste, giftet han seg med Ludmila Ivanovna Shopotovoj. Ekteparet fikk seks barn.

I 1956 ble Basil Feodosevitsj ordinert evangelist. Dermed begynte trakasseringen og forfølgelsen. I 1961 ble han, og en rekke andre brødre, dømt til fem år i eksil og sendt til Krasnojarsk regionen. I 1968, ble Basil Feodosevitsj valgt til regional evangelist, og på nytt fengsel og satt da tre år i fangeleir. Tilsammen ble det fem slike leiropphold for denne trofaste Herrens tjener. Han og hans kone hadde et åpent hjem, hvor alle var velkomne. Her arrangerte de møter, brøt brødet sammen og vant mennesker for Gud.

For våre russiske trossøsken var Basil Feodosevitsj et stort forbilde. Han var ydmyk, modig og trofast mot Guds ord hele sitt liv, selv om det kostet ham en rekke fengselsopphold under meget vanskelige forhold. Han eide en glede og en indre fred som mennesker la merke til når de møtte ham. Han tjente som en rollemodell for neste generasjoner. Vi lyser fred over hans gode minne, og ber oss alle huske ordene fra 1.Tess 5,12-13:

"Vi ber dere, brødre, at dere verdsetter dem som arbeider blant dere, de som er deres forstandere i Herren og formaner dere, og at dere i kjærlighet akter dem meget høyt på grunn av den gjerning de gjør. Hold fred med hverandre."

Ingen kommentarer: