søndag, mars 01, 2009

For å bære frukt i sin tid - må jeg være plantet ved rennende bekker



Jeg er blitt så glad i dette bildet. Det sier noe om det jeg er opptatt av i eget liv for tiden. Salmisten setter ord på det i Salme 1: "Han skal være lik et tre, plantet ved rennende bekker. Det gir sin frukt i sin tid, og dets blad visner ikke. Alt det han gjør, skal han ha lykke til."

I sin tid. Det har vi det igjen, dette symfoniske tema som Forkynneren 3 gir oss: "Alt har sin tid." Treet bærer frukt i sin tid.

Hemmeligheten er at det er plantet ved rennende bekker.

Jeg ber for tiden om å få bo ved en slik livgivende bekk.

For mitt vedkommende handler det om at jeg er blitt konfrontert med noe jeg trodde jeg hadde bearbeidet for lenge siden. Men når alt kommer til alt forholder det seg ikke slik. Fordi vi lever i en slik overfladisk tid som vår, så trenger vi kanskje mer enn noensinne å la Ånden berøre oss, og lege oss. Det kan virke paradoksalt, men legedom begynner med at vi ser ærlig på det som forårsaker smerten vår. Det er den prosessen jeg selv er inne i.

Jeg leste noe Henri Nouwen skriver i en av sine bøker i dag, som gjorde sterkt inntrykk på meg. Det beskriver noe av det jeg selv opplever for tiden. Nouwen beskriver tiden da han kom til Daybreak, fellesskapet som er bygd opp for funksjonshemmede, og hvor han ble prest. Da var han selv i en situasjon hvor han opplevde stor personlig smerte:

"Jeg var nedkjørt etter mange år i en akademsk verden, etter reiser blant fattige mennesker i Mellom-Amerika, etterfulgt av foredragsvirksomhet vidt og bredt i verden, hvor jeg snakket om det jeg hadde sett. Arbeidsoppgavene drev meg til å jobbe hardt og fort. All fartingen fra taleoppdrag til taleoppdrag bidro ikke til å gi meg et avbrekk fra mine indre konflikter. I stedet bidro den til å forsterke virvaret inni meg. Fordi avtaleboka stadig var full, kunne jeg ikke i tilstrekkelig grad se smerten i øynene. Jeg fortsatte med en illusjon om at jeg hadde alt under kontroll, at jeg kunne unngå det jeg ikke ønsket å møte inni meg selv og i verden omkring meg...." (Henri Nouwen: La min sorg bli vendt til dans. Luther forlag 2002, side 5)

Jeg må ta noen grep for å slippe Ånden til med legedom i mitt liv. Jeg kjenner at enkelte av mine røtter ikke har søkt seg mot bekkens livgivende vann, men har spriket i løse luften. Jeg trenger tid til å grave djupere, og finne vann som kan hindre at jeg tørker ut.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Bjørn Olav, salme 1 er en nydelig salme! I flere engelske oversettelser står det "season" for "tid".

Jeg liker "vannet" i Bibelen. Hva er vel ikke som "en brønn i tørke".

Lina Sandell sier dt slik i en av sine sanger:

"Vær du mitt levende vann under tørke, Verden om dette slett ingen ting vet!
Vær du en ildstøtte for meg i mørke! Vær du en sky når min dag blir for het!"

Mvh.
Cato.

Anonym sa...

Hei Bjørn Olav

Trist å høre om sjikanen av deg og din familie. Setter pris på dine mange interessante innlegg. Du er en modig og Gudfryktig mann, og skriveriene dine inspirerer og velsigner mange. Meg inkludert :) Måtte Gud bære og velsigne deg i tiden fremover!

Alt godt!
Vennlig hilsen Eirik Risan

Anno 2008 Nym sa...

Kanskje vi kan si det på en annen måte også: Alle vi kristne ER plantet ved Guds rennende bekker, men drikker vi nok av bekkene? Jeg for min del føler for ofte at jeg ikke greier å prioritere tid til å drikke av kildene med levende vann, fordi dette alltid kan utsettes til neste dag, mens det er noen verdslige gjøremål som haster og "må" gjøres i dag.

Anonym sa...

Hei Bjørn Olav! Flott og talende motiv av et tre og en bekk.

Mitt ynglingsmotiv er originale trær.
Har sendt noen fotos etc. til deg.

"Drikk av kilden ren og klar
drikk med de krefter du har"

Ha en god dag ved de rinnende bekker.

Anonym sa...

BjornOlav;
Det är bra att du tar opp dessa saker!
Det är så ingående det du skriver!
Verkligen viktigt att våra rötter får tränga djupt ner i källan som finns inom oss!
För att tränga djupare ner till källan,så tror jag att vi måste ofta vara ensamma med Jesus!
Hur är det BjornOlav!
Må Herren vara med dej nu när du är allena en tid!
Guds Välsignelse till dej!
Karin

Bjørn Olav sa...

Leins

Takk for bildene du har sendt. Gleder meg til dem. Om du vil kan jeg gjerne publisere noen av dine bilder på bloggen her.

Bjørn Olav sa...

Takk Eirik, for gode ord. Må Herren rikelig velsigne deg tilbake.

Bjørn Olav sa...

Karin

Ja, jeg tror hemmeligheten ligger nettopp i dette: å være alene med Jesus.