torsdag, oktober 08, 2009

Baptistene var de første som startet evangelisk misjonsarbeide i Bolivia, del 1


I 1895, sitter en teologistudent ved navn Archival Reekie, ved McMaster Universitetet i Canada og leser en bok. Den har tittelen: "Det glemte kontinent". Bokens innhold griper ham sterkt. Tema er situasjonen for den kristne tro i Latin-Amerika. Archival Reekie opplever at Gud kaller ham til Bolivia. Han reiser dit året etter. Vel hjemme igjen i Canada presenterer han en rapport for Sammenslutningen av baptistmenigheter i Onatrio og Quebec, hvor han begrunner hvorfor han gjerne vil reise til Bolivia og starte opp misjonsvirksomhet der. Frem til denne datoen har det kun vært noen spredte forsøk på å starte opp evangelisk arbeid i dette Sør-Amerikanske landet. Blant annet med å spre Bibler og kristen litteratur. Men ingen har lykkes med å etablere en evangelisk menighet i Bolivia.

Slutten av 1800-tallet var vanskelige tider for Canadas baptister. De hadde knapt nok penger til å underholde sine misjonærer i India. Likevel satser de i tro for Bolivia. Archival Reekie som nå er ferdig utdannet og ordinert pastor reiser ut og ankommer Bolivia i april 1898, og starter opp arbeid i byen Oruro. Motstanden er stor og Reekie blir forfulgt. Han velger å holde en lav profil og starter opp med engelskundervisning. Gjennom dette arbeidet forkynner han så evangeliet. I juni samme år starter han opp med søndagsskole, og i mai året etter, i 1899, holder han sin første gudstjeneste. Sent på året 1898 hadde pastor Reekie fått mer assistanse. Pastor Robert Routledge og hans kone hadde ankommet La Paz, og startet opp virksomhet der. Ved det nye århundres begynnelse kom ekteparet Baker, og etter å ha tilbrakt et år i Oruro, dro også de til La Paz. I 1901 fikk de ytterligere hjelp i arbeidet. Da kom ekteparet Mitchell, som begynte et pionerarbeid i Cochabamba.

Nå hadde baptistene virksomhet på tre steder i Bolivia: Oruro, La Paz og i Cochabamba. Dr. Baker arbeidet mye med å få myndighetene til å forstå betydningen av et skille mellom stat og kirke, og hans arbeid betydde mye for at Bolivia fikk religionsfrihet inn som en del av de grunnlovsmessige rettigheter i 1901.

På begynnelsen av det 20 århundre fantes det nå tre evangeliske menigheter i Bolivia. Evangeliets lys hadde begynt å gjennomtrenge det hedenske mørke. Men menighetene var små, og sårbare.

Baptistmenigheten i Oruro ble grunnlagt 20.april 1902 med fire medlemmer. I La Paz ble byens baptistmenighet grunnlagt 20.juni 1904 med fem medlemmer, mens menigheten i Cochabambba ble grunnlagt 21. mai 1905 med åtte medlemmer.

(fortsettes)

Kirken på bildet er lokalene til baptistmenigheten i Oruro. Denne menigheten heter: "Kristi oppstandelses kirke." Det andre bildet viser den første presidenten for sammenslutningen av baptistmenigheter i Bolivia, Donato Saldias, som mottar takk og anerkjennelse for sin trofaste tjeneste.

Ingen kommentarer: