torsdag, oktober 29, 2009

Det lutherske verdensforbund ber anabaptistene om tilgivelse


Ved ulike anledninger har jeg etterlyst et oppgjør, fra den lutherske kirke, med sin grusomme historie knyttet til drapene og forfølgelsen av anabaptistene. Endelig skjer det noe. Det lutherske Verdensforbundet vil be om undskyldning for forfølgelsen av anabaptistene på 1500 tallet.

"Vi ber om tilgivelse - fra Gud og våre mennonitiske søstre og brødre - for skaden våre forgjengere på 1500-tallet voldte anabaptistene," heter det i uttalelsen som ble godkjent av Det lutherske verdensforbundet mandag.

Presidenten i Det lutherske verdensforbundet, Mark Hanson (bildet) mener dagens lutheranere må ta ansvar for å omvende seg og be om tilgivelse for den smerte den lutherske kirke har påført så mange mennesker, og erkjenne at den lutherske kirke har tatt feil på flere punkter.

Den lutherske kirke gjorde seg skyldig i en rekke drap på de som foraktelig ble kalt anabaptister, gjendøpere. Men det var også hederlige unntak. I erklæringen fra Det lutherske verdensforbundet henvises det blant annet til Johannes Brenz, som var imot henrettelse av anabaptister.

Det som nå skjer er svært gledelig og jeg hilser dette hjertelig velkommen. Jeg kjenner til noen få forsøk på en slik syndsbekjennelse og forsoningsfremstøt blant noen få lutherske sammenhenger de siste årene. Når dette nå kommer offisielt er det å håpe at lutherske menigheter også konkret kan ta tak i dette, kanskje sågar invitere noen av sine anabaptistiske søsken, og gjøre det til en praktisk øvelse i tilgivelse og forsoning?

Ingen kommentarer: