tirsdag, oktober 06, 2009

Helligåndens bønneveiledning, del 3


I den forrige artikkelen skrev jeg at Helligånden setter oss fri til å kalle Gud for "Abba, Far", det mest intime og vàre uttrykk for den nærhet vi kan ha til Gud. Men Helligånden gjør mer enn det! Sammen med Herren Jesus, gir Ånden oss adgang til Far.

"Gjennom ham har både vi og dere adgang til Far i èn Ånd." (Ef 2,18. Revidert oversettelse av 2005)

Det er Andreij Rublev som har malt ikonet som viser Treenigheten, eller "Kjærlighetens sirkel", som det også kalles. Dette ikonet som er gjengitt her hjelper oss til å gripe noe av dette mysteriet. Det forteller oss noe om bønn, og ikke minst hvordan vi kommer i forbindelse med vår "Abba, Far!"

Andreij Rublev var en ikonmaler på 1500 tallet for å vise den kjærlighet som flyter så fritt mellom Faderen, Sønnen og Helligånden.

Ikonet viser tre engler som sitter i en sirkel. Engelen på den høyre siden representerer Helligånden, engelen til venstre vår himmelske Far, og i sentrum av sirkelen sitter Sønnen. Bevegelsen til hodene på de tre englene viser oss tydelig, at den som ber ønsker å bevege seg inn i sirkelen, så må det skje gjennom personen til høyre, Helligånden. Hans hode er rettet mot Sønnen som sitter i sentrum hvis hode er rettet mot Faderen.

Med andre ord: Andreij Rublev sier det samme som Paulus - hvis vi ønsker å finne veien til Faderen, så kommer vi til Ham gjennom Jesus ved Ånden. Dette hjelper oss til å forstå at et rikt og relevant bønneliv eksisterer bare med hjelp og inspirasjon av Helligånden.

Ingen kommentarer: