onsdag, oktober 14, 2009

Spurgeon om bønn

Sann bønn er at sjelen ved Guds Ånd nærmer seg Guds trone ... Sann bønn er verken en ren mental øvelse eller en muntlig eksersis. Bønn stikker langt dypere - det er en åndelig transaksjon med himmelens og jordens Skaper. Gud er Ånd som ikke kan sees av det forgjengelige øyet, og kan bare fornemmes av det indre mennesket. Vår ånd i oss, som er født av Den Hellige Ånd gjennom vår gjenfødelse, kjenner igjen den store Ånd, kommuniserer med Ham, legger sine ønsker frem og mottar fredens svar fra Ham. Sann bønn er åndelig fra begynnelse til slutt og målet og hensikten slutter ikke hos mennesket, men når like til Gud selv.

For å være skikket til slik bønn trenger vi Den Hellige Ånds eget verk. Hvis bønn kom fra leppene alene, måtte vi bare ha pust i neseborene våre for å be. Hvis bønn bare var ønsker alene, kan selv det naturlige menneske ha mange ypperlige ønsker. Men når bønn er menneskets ånds lengsel og fellesskap med den store Ånden, må Den Hellige Ånd selv være til stede hele veien - for å hjelpe oss i vår svakhet og gi liv og kraft - ellers vil sann bønn aldri bæres frem. Det man løfter frem for Gud, vil ha bønnens navn og form, men det indre livet vil være langt borte.

Det er videre klart at Jesu rolle som mellommann er avgjørende for at våre bønner skal være velbehagelige. Ettersom bønn ikke er sann bønn uten Guds Ånd, vil ikke bønnen vinne frem uten Guds Sønn. Ikke bare må Han, den store ypperstepresten, gå bakenfor forhenget for oss, men gjennom Hans korsfestede person må forhenget fjernes fullstendig. Inntil da er vi adskilt fra den levende Gud. Det mennesket som på tross av Skriftens lære forsøker å be uten en Frelser, formærmer Guddommen. Det mennesket som innbiller seg at hans egne naturlige ønsker - som ikke er berørt av det dyrebare blodet - vil være et behagelig offer for Gud, gjør feil. Bønn har stor kraft hos Den høyeste først og fremst når den virkes frem i oss av Ånden og bæres frem for Gud av Kristus.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Takk Bjørn Olav.
Nå skal jeg slutte å be Fader vår du som er i himmelen.
Istedenfor vil jeg ike be som Jesus lærer men.
Jesus du som er Guds sønn i himmelen.
Forstår nå at Jesus tok feil nåpr han sa vi kune be til vår far.

Så da er det bare å takke for dine ord som leder på den rette vei.
Broderlig i kristus

Bjørn Olav sa...

Jeg forstår ikke hva du mener. Selvsagt skal du be Fadervår, selvsagt skal du be til din himmelske Far. Og Jesus er ikke bare Guds Sønn i himmelen, Han er Guds Sønn på jorden også. Og selvsagt er det ikke slik at Jesus tok feil. Det kan Han aldri gjøre.

Hvordan klarer du å lese noe slikt som du påstår her, ut av det Spurgeon skriver?

Karin sa...

Ja,BjornOlav,detta tar vi till oss!
Det kommer till mej en sång när jag läser detta;
"Att bedja är ej endast att Begära,att själviskt ropa giv mej Herre Giv.
Att bedja är att komma Gud så Nära ,
Att Han blir Livet i mitt eget Liv"!
Var välsignad!
Karin

Anonym sa...

Sitat bloggen

Det er videre klart at Jesu rolle som mellommann er avgjørende for at våre bønner skal være velbehagelige. Ettersom bønn ikke er sann bønn uten Guds Ånd, vil ikke bønnen vinne frem uten Guds Sønn

Hvordan mener du at jeg kan be fader vår når dette står her. ?
Er det feil i bibelen eller er det Jesus som tar feil når han lærere oss den bøn vi skal be.
Eller er Jesus fader vår ?

Broderlig i kristus

Bjørn Olav sa...

Nå var det Jesus selv som lærte oss å be Fadervår, så da kan vi nok være veldig trygge på at det er en bønn som behager Faderen.

I 1.Tim 2,5-6 leser vi:

"For det er èn Gud, og èn mellommann mellom Gud og mennesker, mennesket Kristus Jesus, han som gav seg selv som en løsepenge for alle, et vitnesbyrd i sin tid."

Når vi ber til Faderen, som sitter på tronen, kan vi bare tre frem for Faderen på grunn av Mellommannen. Det gjør vi når vi ber i Jesu navn. Dette skjer på grunn av det verk Jesus gjorde på Golgata kors:

"For vi har ikke en yppersteprest som ikke kan ha medlidenhet med oss i vår skrøpelighet, men en som er prøvet i alt i likhet med oss, men uten synd. La oss derfor med frimodighet tre fram for nådens trone, for at vi kan få miskunn, og finne nåde til hjelp i rette tid." (Hebr 4,15-16)

"Brødre, vi har altså i Jesu blod frimodighet til å gå inn i helligdommen. Til den har han innviet for oss en ny og levende vei gjennom forhenget, det er hans kjød." (Hebr 10,19-20)

Anonym sa...

Du "Broderlig i Kristus" må ha veldig vanskelig med og oppfatt ting. Nå har jeg lest en del av komentarene dine og for det første er de veldig merkelig skrevet og for det andre så er det oftest misforståelser.
Det kan da ikke være så vanskelig og lese ting som det står. Eller hva?

Anonym sa...

Godt å se at jeg provoserer en helt anonym anonym.

Nå er det slik at Jesus ike nevner seg selv en eneste gang i fader vår så det var et logisk spørsmål om en bønn bare til far blir hørt i himmelen.
Det var bønnen isolert jeg spurte om ike alle andre skriftsteder som forteller om Jesus som mellom mann til faderen.
Så du må holde deg til saken ikke dine trosmakter'

Broderlig i kristus