søndag, oktober 18, 2009

Minnedagen for evangelisten, legen og ikonmaleren Lukas


I dag feires minnedagen for evangelisten Lukas i kirker mange steder i verden. Hans biografiske opplysninger er ikke mange. Vi vet han var lege av profesjon, jfr Kol 4,14. Kirkehistorikeren Eusebios forteller at han var fra Antiokia. Han har sansynligvis vært av hedensk herkomst, siden han han ikke regnes med blant de av medbeiderne til Paulus som var omskåret. (Kol 4,11 og v.14) Han har heller ikke vært blant de første øyenvitnene til Jesu virksomhet, men det ser ut til at han slutter seg til Paulus og hans følge i Troas som seiler med dem til Makedonia, jfr Apgj 16,10-11. Videre følger han Paulus til Filippi, jfr Apgj 16,12. Der skilles så deres veier, idet Lukas forblir i Filippi og distriktet rundt denne byen i syv-åtte år, til Paulus kommer tilbake ved slutten av sin tredje misjonsreise.

Men så ser det ut som om Lukas igjen slår seg sammen med apostelen Paulus, for det synes rimelig at Lukas var med på reisen til Jerusalem, jfr Apgj 20,6-21,7. Sammen med Paulus led han skibbrudd, jfr Apgj 27,37, men ble reddet og kunne følge med Paulus på resten av reisen. De kom til Rom over Syrakus og Puteoli, jfr Apgj 28,12-16.

Det er også interessant å merke seg at Lukas vedble å være medarbeideren til apostelen Paulus til slutten av dennes første fengselstid, jfr Kol 4,14 og Filemon v.24. Det siste glimt vi får av Lukas i Det nye testamente viser også at han forble trofast mot Paulus og tro mot den kristne tro, mens andre falt fra, jfr 2.Tim 4,11.

Den kirkelige tradisjonen anseer Lukas for å være den første ikonmaleren, slik han også fremstilles på dette ikonet.

Ingen kommentarer: