fredag, oktober 30, 2009

Forny Ditt avbilde i meg - en bønn av Isak Syreren


I morgentimene i dag kom jeg over denne bønnen av den hellige Isak Syreren, en av Østkirkens store åndelige personligheter. Jeg vender stadig tilbake til Isak Syrerern. En liten bok jeg skaffet meg for noen år siden følger meg daglig. Den har alltid plass i ryggsekken min, og jeg tar den frem med jevne mellomrom. Det finnes noe hos Isak Syreren som stadig berører meg, utfordrer meg og velsigner meg. Det jeg skal gjengi for deg i dag, finnes derimot ikke i denne boken, men i hans såkalte Asketiske traktater. Men først litt bakgrunn om selve Isak:

Isak ble født i det nåværende Qatar ved Den persiske bukt. Han var allerede munk og en velkjent åndelig veileder når han ble viet til biskop av Ninive i den øst-syriske kirken en gang mellom 660 og 680. Etter fem måneder som biskop rømte ham til fjells og levde lenge ensom. Til slutt bosatte han seg i klostret i Rabdan Shabbur.

Innflytelsen til den hellige Isak Syreren har aldri minsket i Orienten, og strekker seg ikke bare over den syriske verden fra Libanon til Sør-India, men også i de ikke-khalkedonske kirkene fra Armenia til Etiopia og fremfor alt i den gresk-slaviske verden. Dette ikke minst takket være en greske oversettelsen av hans verk som ble utført på 800-tallet av to munker fra den hellige Sabas kloster i Israel. Noe som er interessant å legge merke til er at den hellige Isaks spiritualitet er særskilt merkbar i 1800 og 1900-tallets russiske litteratur, religionsfilosofi og spiritualitet, fremfor alt hos Fjodor Dostojevskij.

Her følger mitt forsøk på å oversette denne bønnen av Isak Syreren.

Må Faderen, som i evighet ha født Deg,
fornye Ditt avbilde i meg.
Jeg har forlatt Deg. Forlat ikke meg.
Jeg har dratt meg bort fra Deg. Søk Du meg.
Led meg til Dine beitemarker, blant Din hjords lam.
Gi næring til meg sammen med dem av Dine hemmeligheters friske gress,
det som finnes i et rent hjerte,
et hjerte som i seg bærer Din åpenbarings herlighet.
Må vi bli verdige denne herlighet
gjennom Din nåde og Din kjærlighet til menneskene.
Å, Jesus Kristus, vår Frelser
i evigheters evighet.
Amen

2 kommentarer:

Karin sa...

Ja BjornOlav,detta är en bönn som jag vill be varje morgon;

"Herre,fornya din bild i mej och gör den varje dag allt starkare!"
Karin

Bjørn Olav sa...

La oss be den sammen!