fredag, oktober 16, 2009

Unike bøker om den kolossale vekkelsen i Kina


I går dumpet det ned en stor bokpakke fra New Zealand i postkassen, og det ble nesten som julekvelden hjemme! Ved siden av Israel, er det tre land som har fanget min interesse mest: Kina, Russland og Kurdistan. Paul Hattaway, forfatteren av boken om Broder Yun, "Den himmelske mannen", og medforfatter av boken om Broder David, er en svært produktiv skribent. Han har startet på en bokserie, som når den er fullført vil inneholde ikke mindre enn 11 store bind. Serien kalles "Fire&Blood", og til nå er to av bøkene utgitt.

Bind I heter "Chinas book of Martyrs", og er en unik oversikt over mennesker som har gitt sitt liv for Jesus fra år 845 og frem til dags dato. Boken er på hele 657 sider, og inneholder mye billedmateriale.

Bind II heter: "Henan - The Galilee of China", og tar for seg Henanprovinsen, Kinas mest folkerike og hvor vekkelsen har gått kraftigst frem. Også denne boken inneholder et unikt billedmateriale.

Meningen er at Paul Hattaway skal ta for seg samtlige av Kinas provinser, mens bind 10 og 11 vil handle om henholdsvis den kristne tros stilling blant Kinas minoriteter, og om husmenighetene. Hattaway skriver om alle: protestanter, katolikker, ortodokse, Tre Selv kirken og husmenighetsbevegelsen. Det er det som gjør disse bøkene så verdifulle. Her fortelles historiene om forfølgelse og om kirkevekst, om martyrene og om enkene, om alle de under Gud gjør.

Det er vel neppe noe norsk forlag som vil ta på seg å utgi hele denne serien, men jeg skulle virkelig ønske det. For dette er unik kirkehistorie. Som få andre kjenner Paul Hattaway Kina. Han har trålet provinsene på kryss og tvers. Han har intervjuet ledere og lekfolk. Han har lest mer enn 1.500 bøker og tusenvis av avisartikler for å skaffe seg bakgrunnsmateriale. Han har besøkt biblioteker, misjonsorganisasjoner og forskningsinstitusjoner. Bok bokverket vil være ferdig vil det inneholde mer enn 5.000 bilder, mange av dem har aldri vært publisert tidligere.

Jeg kommer garantert til å publisere mange artikler på denne bloggen basert på Hattaways materiale. Men nå skal bøkene leses, jeg vet hva som kommer til å oppta meg noen uker fremover.

1 kommentar:

Anonym sa...

Disse bøkene står også på min handleliste!

Stener