torsdag, oktober 15, 2009

Den moderne trosmisjonens far


Anthony Norris Groves (bildet) er blitt kalt den moderne trosmisjonens far. I 1829 - altså for ganske nøyaktig 180 år siden - dro Groves med sin unge familie til Baghdad, for å forkynne evangeliet blant byens muslimer, uten økonomisk støtte fra noen menighet eller misjonsorganisasjon. Han var ikke engang noen ordinert forkynner, eller en dyktig taler, heller ikke språkmektig. I følge ham selv var han mislykket. Men denne mannen skulle altså tenne en ild og forandre måten å drive misjon på i de 150 årene som fulgte.

Norris Groves var påvirket av og en del av den bevegelsen som er blitt kalt Plymouth Brethren eller bare "Brødrene" - av menn som J.N Darby og George Müller, Müller giftet seg med Mary, som var søsteren til Groves. Han var svært opptatt av at menighetene skulle vende tilbake til de metodene Kristus selv, og Hans apostler benyttet seg av og som er beskrevet i Det nye testamente. Som misjonær hjalp Norris Groves de innfødte til selv å danne menigheter uten å være avhengig av utenlandsk hjelp eller noen form for autorisering.

10 år før David Livingstone tok den første båten til Afrika, går den 34 år gamle engelskmannen, hans kone og to barn, gatelangs i Baghdad. Da hadde de reist mer enn to tusen engelske mil gjennom ørkener og fjellområder for å bringe evangeliet til den eldgamle byen som er blitt kalt "byen med de hundre moskeer."

Nå var ikke Anthony Norris Groves den første evangeliske misjonæren til den muslimske verden. Han var bare en 11 år gammel gutt da Henry Martyn kom til Calcutta i 1806. Han var 20 år gammel da Church Missionary Society satte opp trykkpresse på Malta. 27 år gammel var Norris Graves da Basel Mission sendte sine første pionermisjonærer til Kaukasus, og 28 år gammel da amerikanske presbyterianere etablerte sin virksomhet i Beirut. Men mens de andre drev sin misjonsvirksomhet i ytterkantene av den muslimske verden, etablerte Norris Groves sin virksomhet i selve hjertet, på stedet som også i vår tid er kjent som "Islams hovedkvarter". Baghdad var et formiddabelt muslimsk festningsverk. Her startet han det som skullle bli den første protestantiske misjon til arabisk-talende muslimer.

Groves dro til Baghdad fordi han var overbevist om at Gud hadde kalt ham dit.

Jeg ber om at Herren må reise opp flere av Anthony Norris Groves kaliber.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det er inspirerende å lese om troshelter!

Har du lest boken "Father of Faith Missions: The Life and Times of Anthony Norris Groves"?

Stener

Bjørn Olav sa...

Nei, dessverre. Det skulle jeg så gjerne ha gjort.

Det er alltid inspirerende og trosstyrkende å lese om menn og kvinner, som lever i en fullstendig overgivelse til Jesus.