torsdag, oktober 22, 2009

Forskjellen på dagens bønn og den klassisk åndelige tradisjonen, del 3

Richard Foster (bildet), grunnleggeren av Renovarè, mener at et område hvor vi ser tydelig forskjell på vår tid og tidligere generasjoners kristne er evnen til selvinnsikt. En av de klassiske veiene til Gud har vært selvprøven. Å få kunnskap om seg selv var en åndelig øvelse, en måte å vokse i sin vandring med Gud.

"Jeg har vært opptatt av dette i mine bøker for at leseren skal se hvordan slik øvelser ledet til enorme vekkelser på foreksempel 300-tallet. Selvfølgelig forekom det avarter som ledet til loviskhet, men selve grunnideen var at man skulle holde opp sitt liv innfor Gud slik at Gud skulle prøve ens hjerte. I dag kan kristne leve år etter år uten noensnne å gå igjennom en slik selvprøve."

Jeg kan ikke se annet enn at Richard Foster er inne på noe svært bibelsk. Til den kristne forsamlingen i Rom, skriver apostelen: "Og skikk dere ikke lik denne verden, men bli forvandlet ved at deres sinn fornyes, SÅ DERE KAN DØMME OM HVA SOM ER GUDS VILJE: det gode, det som han har behag i, det fullkomne." (Rom 12,2) Til menigheten i Korint, skriver han i forbindelse med nattverden: "LA HVERT MENNESKE PRØVE SEG SELV, og så ete av brødet og drikke av kalken." (1.Kor 11,28) I 2.Kor 8,8 skriver han om at vil "PRØVE kjærligheten hos dere, om den er ekte."

I 2.Kor 13,5 snakker apostelen Paulus om å "RANSAKE dere selv om dere er i troen. PRØV DERE SELV! Eller kjenner dere ikke dere selv at Kristus Jesus er i dere? Det måtte da være at dere IKKE BESTÅR PRØVEN."

Til de kristne forsamlingene i Galatia skriver Paulus at "enhver PRØVE sin egen gjerning!" (Gal 6,4), og i 1.Tess 5,21 blir vi bedt om å "PRØVE ALT, hold fast på det gode."

"En av de viktige åndelige øvelsene for å vinne selvinnsikt var å studere, og da gjaldt det ikke bare å lese bøker," sier Richard Foster og legger til: "Våre egne liv er også et emne for studier. La oss for eksempel i løpet av en uke studere hva vi sier. Vi ville da slås av hvor mye av det vi sier går ut på å bevise at vi er noe vi ikke er! Slike øvelser er veldig avslørende. De gir oss perspektiv og kan bli til stor hjelp for oss."

(fortsettes)

Ingen kommentarer: