lørdag, oktober 10, 2009

Baptistene var de første som startet evangelisk misjonsarbeide i Bolivia, del 2


Her følger andre og avsluttende artikkelen om baptistenes historie i Bolivia:

I 1911 kom Antonio Chiriotto til La Paz og dannet Peniel Missionary Society Hall. Etter hans død ble denne eiendommen solgt og inntektene brukt til å skaffe jord til 250 nybyggere og et arbeid ble begynt blant Aymara folket. For å støtte dette nybrottsarbeidet kom tre kvinnelige misjonærer fra Amerika. En skole startes i Huatajata. Skolearbeidet er så vellykket, at 10 nye skoler etableres i området rundt den vakre Titicaca sjøen. I Huatajata plantes det også en ny baptistmenighet med 12 medlemmer. På bildet ser du kirkebygget som ble reist her.

Utover 1920-tallet tas det opp nytt arbeid en rekke steder i Bolivia og det bygges nye forsamlingslokaler. Flere misjonærer kommer sendes ut fra amerikanske baptistmenigheter. Samtidig utgis en rekke forskjellige kristne blader og publikasjoner. Det satses mye på kristen litteratur og bibelspredning.

På 1930 tallet finnes det nå baptistmenigheter mange steder, og behovet for en form for nasjonal koordinering og samarbeide oppstår. 13.-15.november 1935 kommer representanter fra de ulike lokale menighetene sammen for å drøfte dette. Syv menigheter går sammen om å danne Den evangeliske Union i Bolivia i det hensikt å få med flere. En årskonferanse året etter stadfester trosgrunnlaget og reglene en slik sammenslutning skal arbeide etter.

Året etter, i 1936 etableres et bibelinstitutt, og i 1941 åpnes en bibelskole i Cochabamba som senere blir til et teologsisk institutt. I 1949 startes det også opp med kristne radiosendinger.

Siden den gangen har baptistmenighetene i Bolivia opplevd vekkelse og vekst. I dag finnes det to baptistsamfunn i landet, og tallene for 2009 viser følgende:

Baptist Convention Bolivia har 118 menigheter med tilsammen 10.000 medlemmer. Baptist Union of Bolivia har 290 menigheter med 15.000 medlemmer.

Det hele startet med en ung mann som leste en bok og fikk nød for et helt land. Takket være ham vil det også finnes mange fra Bolivia i himmelen! Noe å tenke på for oss som leser dette en oktoberdag i 2009. Hvem har vi nød for?

Ingen kommentarer: