søndag, juli 17, 2011

Døde håpet om sameksistens mellom israelere og palestina-arabere med drapet på Juliano Mer-Khamis? Pro-palestineren ble drept av palestinere

Er en fredelig samekistens mellom israelere og palestina-arabere i det hele tatt mulig? Mange mener at håpet om dette døde med drapet på skuespilleren og regissøren Juliano Mer-Khamis (bildet). 53 åringen som forsøkte å bygge bro mellom israelere og palestina-arabere, og med sterke pro-palestinske synspunkter, ble drept av maskerte menn i den palestinske byen Jenin 4. april i år.

Hele sitt voksne liv gav han seg til å kjempe for den palestinsk-arabiske sivilbefolkningen. Hans mor var jøde, hans far en kristen araber fra Nasaret. Etter den andre Intifadaen dro Juliano fra Tel-Aviv til Jenin. Her grunnla han "Barneteater for frihet". Teateret ble på kort tid et viktig kulturelt sentrum. Likevel ble han på flyveblad så sent som i 2009 utskjelt som en "sionistisk kollaboratør". I Israel ble han ikke likt på grunn av sin sterke kritikk av det han kalte "den sionistiske erobring", og i Jenin ble han hatet fordi han lot gutter og jenter opptre på den samme scenen. Selv rettferdiggjorde han selvmords-angrep, men det gjorde han likevel ikke elsket av Hamas. Han forarget både israelere og palestina-arabere. Men det var palestina-arabere som til slutt drepte ham.

For mange var Juliano Mer-Khamis symbolet på en fredelig sameksistens mellom israelere og palestina-arabere, men når palestina-araberne dreper den som støttet dem med hele sitt liv, så døde dette håpet for manges vedkommende.

Det gjorde også selvmordsangrepet mot to restauranteer i Haifa. Begge restaurantene ble drevet av en jøde og araber. Maxim-restauranten gikk i luften på en sabbat mens den var full av familier som hadde tatt barna med seg. Over 20 mennesker ble drept og enda flere ble lemlestet for livet. Den kvinnelige selvmordsbomberen var rundt 25 år gammel, og utdannet jurist. Hennes utdannelse var betalt med stipend fra Israel!

2 kommentarer:

Broder i Kristus sa...

At en liten gruppe hates folk kan gjøre så stor skade. Hvem skjøt en kule igjennom fredsprisvinner og jødisk politiker andre en sine egene folk jøder som ikke ønsker fred. Dem som ser på Gud som en som hater alle som ikke tenker som oss har ikke den Gud Jesus viser oss. Det er som mobberen på skolen som tvinger hele gruppen til å følge han som skriker høyest.At kristne av alle kan støtte dem som står utenfor huset til kristne jøder å roper foredere med truende hender hele natten for så å reise til Hamar på møte å be om støtte til mer bråk. Jesus takk for at du har åpnet mine øyner mot dem som skaper splid på jorden om dem er den eller den troen. Jesus tilgi oss igjen for at vi ikke kan elske vår neste eller som deg som elsker vår fiende.Jesus regn meg som en av dem som er fredens folk som står imot djevelen som eleker å skape ondt på jorden i ditt navn Jesus tilgi oss.

Bjørn Olav sa...

Hvem sikter du til egentlig, når du skriver: "At kristne av alle kan støtte dem som står utenfor huset til kristne jøder å roper foredere med truende hender hele natten for så å reise til Hamar på møte å be om støtte til mer bråk."?

Jeg synes ikke noe om å viderformidle slike ting som bare antyder noe. Skal du fremsette kritikk så bør du også konkretisere hvem du snakker om.