søndag, juli 17, 2011

Menighetsplanter i Hvite-Russland starter arbeid i tidligere jødisk bosetning

Pavel Chilik (bildet), er menighetsplanter i Hvite-Russland. Han arbeider i byen Skidal. Dette er interessant av flere grunner. Skidal er det samme ordet som en shtetl, altså en jødisk bosetning slik man fant mange av Øst-Europa før nazistenes jødeutryddelser. I forbindelse med den sovjetiske invasjonen av Polen i 1939, var stedet en del av Den andre polske republikk, og plassen for den største kommunistiske oppstanden mot den polske regjeringen. En hendelse som senere skulle få navnet "Skidal opprøret". Det sovjetiske kommunistpartiet hadde et av sine hovedkvarerer her helt frem til Sovjetunionens kollaps i 1991. Hvor mange jøder som finnes igjen i Skidal vet jeg ikke, om det finnes noen.

Pavel Chilik forteller om en vanskelig tid for Hvite-Russland. Prisene på mat og klær har økt til det dobbelte. Chilik ser seg om etter et lokale hvor de kan starte opp sine møter, og senere grunnlegge en baptistmenighet i byen. Det er målet. Han forteller at hver gang de går inn i Skidal er dette deres bønneemne. Kanskje du som leser dette, vil være med på å be om at de må finne et egnet lokale for møtene og at de har råd til å leie det. Pavel Chilik deler Jes 43,5 med oss: "Frykt ikke, for Jeg er med deg..."

Søndag 8. mai tok de barna med seg i en av byens parker hvor de holdt et lite barnemøte. Her er også bildet hentet fra. De leste fra Bibelen, ba sammen og sang kristne sanger. Guds ord forteller oss at vi ikke skal forakte den ringe begynnelsens dag. En dag vokser dette til å bli en livskraftig menighet i denne hvite-russiske byen med sin helt spesielle historie. La oss be for jødene som eventuelt fremdeles måtte bo i byen, eller etterkommerne deres, om at de finner Jeshua som sin Frelser gjennom arbeidet til Pavel Chilik.

Ingen kommentarer: