lørdag, juli 09, 2011

Baptistenes Verdensallianse i læresamtaler med pinsevenner og ortodokse


På et ledermøte i forbindelse med årsmøtet til Baptistenes Verdensallianse i Kuala Lumpur i Malaysia 7. juli annonserte generalsekretær Neville Callam (bildet), at to team med teologer vil møtes 13.-15. desember i Alabama, USA. Det ene teamet skal starte på en teologisk samtale mellom pinsevenner, den andre med Den ortodokse kirke.

Eksekutiv-komiteen i Baptistenes Verdensallianse gav generalsekretæren i mars i år fullmakt til å sette opp de to teamene som skal føre læresamtalene. Torsdag presenterte Callam navnene:

Joining George, Dean and professor of divinity, history and doctrine at Beeson Divinity School in Birmingham, William Brackney, director of the Acadia Centre for Baptist and Anabaptist Studies in Nova Scotia, Canada, og Curtis Freeman, professor of theology and director of the Baptist House of Studies at Duke University. De som skal lede teamene er Fausto Vasconcelos, director of the BWA Division of Mission, Evangelism and Theological Reflection, og Neville Callam, som overtok lederskapet for Baptistenes Verdensallianse i 2007.

Callams forgjenger, Denton Lotz, uttrykte ønske om en dialog med pinsevennene i 2001. Baptistenes Verdensallianse har ført inter-kirkelige dialoger med Verdensallianse for reformerte kirker, Det lutherske Verdensforbundet, Mennonitenes Verdenskonferanse og Den romersk-katolske kirke.

Komisjonen for Lærespørsmål og kristen enhet, som dette arbeidet kalles, eksistrer for å utvikle en større forståelse med andre kristne trossamfunn for baptistenes særtrekk slik som troende dåp, religiøs frihet, misjon og evangelisering. Interkirkelige samtaler tar også opp situasjonen til baptister som blir undertrykket av en majoritetskirke og ser på muligheten for mulig samarbeide.

Samtalene med Den romersk-katolske kirke ble avsluttet i desember i fjor. Generalsekretær Neville Callam vil sammen med ledere for Den europeiske baptistføderasjonen møte representanter for Det økumeniske patriarkatet i Konstantinopel på Kreta i november. Såkalte for-samtaler med dette patriarkatet tok til i Praha på 1990-tallet. I 2009 var The International Baptist Theological Seminary in Praha, vertskap for en konferanse for økt forståelse mellom baptister og ortodokse troende.

Ingen kommentarer: