mandag, juli 18, 2011

Et godt sted for barn å vokse opp


Våre venner, Don og Michi Murphy, som jeg har skrevet om ved flere anledninger her på bloggen, befinner seg i James Valley Hutterite Colony i Manitoba, Canada. The James Valley Hutterite Colony ligger omtrent seks kilometer fra Elie, og omtrent 40 kilometer vest for Winnipeg. De besøker sønnen sin Patrick og hans familie, som bor her, og som jeg også har skrevet om ved en anledning. De ankom kolonien 1.juli og reiser hjem til Tucson i Arizona, USA, hvor de for tiden er bosatt.

Det er interessant å lese det Don Murphy har å fortelle fra denne anabaptistiske kolonien. Ekteparet har selv bodd 14 år i en Hutterite koloni. Hutterianerne er en del av den anabaptistiske bevegelsen. Det som i hovedsak skiller dem fra de andre er at de lever i eiendomsfellesskap. Kolonien de da bodde i heter Fan Lake Brethren, og er lokalisert i nordøstlige delen av staten Washington.

I kolonien i James Valley lever det 110 personer. Hver dag klokken kvart på seks hver ettermiddag er det gudstjeneste. Den foregår på tysk.

"Noe av det vi har lagt merke til med livet her, er at alt går fort," skriver Don Murphy. "De spiser måltidene raskt, uten for mye prat, de går fort, de arbeider fort og lenge. Men vi ser også at dette er et vidunerlig sted for barn å vokse opp. Her har de mange å leke med, og mange som kan se etter dem. Her er det barnehage, førskole, barneskole og videregående skole. Barna deltar i de daglige gudstjenestene. Her er ikke noe TV, så det er klart at de vokser opp i et annet miljø enn det mange andre er vant med."

Don Murphy holder for tiden på med å skrive en bok med tittelen: "En introduksjon til Guds rike. Den er på 216 sider så langt. Kona Michi holder på med å lage en sangbok i den anabaptistiske tradisjonen. Hun har samlet 247 sanger til nå.

Ingen kommentarer: