torsdag, juli 28, 2011

Til minne om evangeliets ambassadør John Stott

I går døde John Stott (bildet), eller Onkel John, som mange kalte ham, 90 år gammel. Verdens evangeliske allianse har mistet en av sine grunnleggere, men selv om Stott nå er hjemme hos Herren, så har han lagt igjen noe av evig verdi i hjerte og sinn til mange tusener av mennesker som har møtt ham, hørt ham tale eller lest en av hans bøker. En av de som bestemte seg for å undervise i Bibelen etter å ha hørt Stott, var Floyd McClung. Det skriver han i et minneord etter at det ble kjent at Stott var død.

Den arven Stott etterlater seg handler om oppbyggingen av et solid fundament for evangelikale kristne til å proklamere evangeliet i følge Skriftene, og hans evne til å gjøre nettopp det samtidig som han også bygget bro og enhet mellom kristne.

Når John Stott og Billy Graham møtte hverandre i 1946 i etterdønningene av 2. verdenskrig lå verden i ruiner fysisk, følelsesmessig og åndelig. Mange kirkeledere sådde tvil om Bibelens sannheter. De fleste evangelikale kristne var en foraktet minoritet i Vest-Europa og USA. Begge disse mennene bestemte seg for å djervt å forkynne det bibelske evangeliet, og begge har vært tro mot sitt kall selv om de har arbeidet på hver sine arenaer.

Helt fra barndommen av deltok John Stott trofast ved gudstjenestene i All Souls Church i Langham Place i London. Så var det også denne menigheten han skulle tjene mesteparten av sitt liv. Ved sin død var han fremdeles en del av staben. Hele livet bodde han i samme område av London.

Men selv om han trofast tjente denne menigheten var visjonen hans mye større. I 1951 var han en av de som grunnla Verdens evangeliske allianse, og uten John Stott hadde det heller ikke vært noen Lausannedeklarasjon. Gjennom begge disse organisasjonene har han påvirket tusener av mennesker. I dag finnes det 620 millioner evangelikale kristne i verden.

Når Den evangeliske allianse ble stiftet, fremmet John Stott prinsippene denne organisasjonen skulle arbeide etter, ut fra Filipperbrevet. De punktene han da satte opp passer i grunnen på hele det lange livet John Stott fikk leve:

1) Å fremme evangeliet (Fil 1,12)
2) Forsvare og stadfeste evangeliet (Fil 1,7)
3) Samfunn i tjenesten for evangeliet (Fil 1,5)

Vi lyser fred over John Stotts gode minne, og takker Gud for hans rike tjeneste for Kristi kropp.

Ingen kommentarer: