lørdag, juli 09, 2011

Napalmjenta fra Vietnam er blitt fredsaktivist for Jesus


Hvem kan vel glemme bildet av den 9 år gamle vietnamesiske jenta som løper naken og livredd bort fra fly som bomber med napalm i Vietnam. Nick Ut fikk den meget anerkjente Pulitzer-prisen for bildet, og bildet var med på å øke motstanden mot den forferdelige krigføringen. I dag arbeider den nå 44 år gamle Kim Phuc (bildet til høyre) som fredsarbeider.

Det var lenge at Kim Phuc skulle ønske at bildet av henne og barna som flykter fra de sørvietnamesiske flyene aldri skulle ha vært tatt. Hun skulle ønske at hun hadde hatt klær på seg. Bildet ble presentert på avissider verden over. I dag takker Kim Phuc, som lever i Canada, Gud for dette bildet. Det har gitt henne en mulighet til å dele sitt vitnesbyrd om tilgivelse mange steder i verden.

Etter at han hadde tatt bildet, løp fotografen fra Associated Press med den svært forbrente Kim Phuc til sykehuset. Legene bare ristet på hodet da de så henne og la henne på likhuset. Her fant hennes foreldre henne etter tre dager.

"Men jeg var ikke død, ennå," sier hun i dag med en smittende latter. En gammel venn av hennes far som arbeidet på sykehuset klarte å få legene til å bli oppmerksomme på henne. Hun gjennomgikk 17 operasjoner - den siste i 1986. Fremdeles har hun store lidelser. Av og til er det som kniver stikker henne i ryggen og armene når været skifter. Napalm brenner ved 1.200 grader. Huden hadde skrellet av store deler av kroppen til Kim Phuc, unntatt ansiktet.

10 år etter at bildet var tatt og syv år etter at Vietnamkrigen var slutt forsøkte en tysk journalist fra avisen Stern å finne igjen jenta på bildet. To år senere ble hun funnet igjen. Etter mange års kamp for å bli "normal" igjen og overbevist om at ingen kunne elske noen med slike arr på kroppen, hadde hun klart å utdanne seg til lege. Dette var en svært vanskelig tid for Kim Phuc. Julaften 1982 var hun på biblioteket og der fant hun en Bibel. Mens hun leste den åpenbarte Jesus seg for henne, og gjennom denne opplevelsen oppdaget hun at Gud hadde en plan for hennes liv.

4. juli talte hun til deltagerne på The Baptist Peace Fellowship årlige Peace Camp at Eastern Mennonite University in Harrisonburg, USA, om tilgivelsens kraft og nåde og om vårt kall som kristne til å være budbringere om fred.

Ingen kommentarer: