fredag, juli 22, 2011

Amish fortsetter å vokse

Nye tall viser at Amish bevegelsen fortsetter å vokse. Det gjelder både tallmessig og i antall nye bosetninger. Fra 2009 til 2011 har Amish økt med omtrent 10 prosent til 261.150. I årevis har Pennsylvania, Ohio og Indiana vært hjemstedet til omtrent totredjedeler av Amish-befolkningen, men antallet Amish vokser vokser nå hurtig også i andre amerikanske stater. Den største prosentvise økningen har skjedd i staten New York. Her har de økt tre ganger det nasjonale gjennomsnittet over de siste to årene. Veksten har i hovedsak kommet av migrasjon fra nabostatene. Amish i New York har økt med 13 prosent fra 2009-2011, til 13.000 personer. Dette viser nye studier gjort ved Elizabethtown (Pa.) College’s Young Center for Anabaptist and Pietist Studies.

Elizabethtown professor Donald B. Kraybill, som har ledet undersøkelsen, sier at det er ulike faktorer som kan forklare årsaken til at stadig flere innen Amish flytter til staten New York:

"Generelt gjelder det at familier som er mer tradisjonsbundne som liker å være i mer landlige islolerte kommuniteter synes å ville flytte på seg. Noen av dem ønsker å drive med gårdsdrift, andre vil drive forretningsvirksomhet i små skala. En annen faktor er at det er mer jordbruksarealer tilgjengelig i staten New York enn det er for eksempel i Pennsylvania."

De som flytter til staten New York er oftest de yngre, men det finnes mange unntak.

"Av og til kan flyttingen skyldes problemer i menighetene de tilhører, slik at noen familier som er misfornøyde velger å flytte, og da vil en del av de eldre følge med," sier professor Kraybill.

Amish har etablert 11 nye bosetninger i staten New York siden 2009. Det betyr at det nå finnes 40 bosetninger totalt i ni fylker. Den første Amish-bosetningen så dagens lys i Conewango Valley i 1949.

Dakota

Men det er ikke bare i staten New York at Amish-bevegelsen vokser. I alt 36 nye bosetninger er blitt etablert de to siste årene, noe som gir 448 Amish-bosetninger totalt i USA. I 2010 ble det startet en helt ny bosetning i Dakota. I tillegg til staten New York vokser Amish-befolkningen raskere enn det nasjonale gjennomsnittet i Iowa, Kentucky, Missouri og i Michigan. Amish-befolkningen doblet seg i årene 1991-2010, med en gennomsnittlig vekst på fem prosent.

Amish-bevegelsen er nå representert i 28 amerikanske stater og i Ontario i Canada. De største bosetningene finnes i Lancaster County i Pennsylvania, Holmes County i Ohio og Elkhart/LaGrange counties i Indiana.

Foto: Dale G.Gehman/The Mennonite Weekly

Ingen kommentarer: