mandag, juli 11, 2016

Kristne i Sudan trues med utslettelse

Nye rapporter fra World Watch Monitor viser at kristne i Sudan står foran en regelrett utslettelse.

Innholdet i den dystre rapporten offentliggjøres nøyaktig på dagen fem år etterat nord og sør Sudan skilte lag, og Sør Sudan ble verdens nyeste stat. Det skjedde 9. juli 2011.

Men det er ikke bare i nord det brygger opp til storkonflikt. Mens disse linjene skrives er konflikten i sør blusset opp igjen og hundrevis er drept siden torsdag. Sør-Sudans president ber om våpenhvile med øyeblikkelig virkning for å få slutt på kampene mellom regjeringslojale styrker og opprørere som støtter landets visepresident.

Dette får verdens oppmerksomhet. FN's sikkerhetsråd har allerede vært i krisemøte, og den norske utenriksministeren har fordømt det hele.

Men det er stille rundt konflikten i nord. Der er lederskapet fast bestemt på å skape en arabisk-muslimsk stat med sharia-lovgivning. Hva det vil bety for landets kristne befolkning - det som er igjen av den - er ikke vanskelig å forutse. Og de som overvåker situasjonen er svært bekymret.

Ved dannelsen av den nye staten ble det bestemt at de sørlige delene av landet - i praksis betyr det statene Kordofan og Blå Nilen skulle forbli en del av det i altoverveiende sunni-muslimske nord. Det er her flesteparten av de kristne bor. De utsettes nå for en rekke terrorhandlinger begått av islamister.

Hundretusener er internflyktninger på grunn av volden de utsettes for. Deres hjem, avlinger, kirker, skoler og sykehus er ødelagt. Når hørte du om dette på nyhetene sist?

La oss huske våre forfulgte trossøsken i Sudan i våre forbønner - enten de befinner seg i nord eller sør.

Ingen kommentarer: