søndag, juli 17, 2016

Ukjent vekkelseshistorie fra Kroatia, del 6

Her fortsetter serien om den spennende og ukjente vekkelseshistorien fra Kroatia. Første del ble publisert mandag 20.juni, andre del onsdag 22.juni, tredje del tirsdag 28.juni, fjerde del lørdag 2.juli og femte del, lørdag 16.juli:

Altfor liten til å passe inn i en kongelig kledning, ble prins Peter II (bildet), sønn av kong Alexander I av Jugoslavia, etter at faren ble myrdet av en kroatisk konspirator i 1934. Alle ortodokse serbere elsket ham, men fordi han bare var elleve år, måtte de innsette søskenbarnet Paul, til å lede landet midlertidig.

Denne plutselige endringen i Jugoslavia førte til at alle de troende som tilhørte Nasareer-bevegelsen ble utsatt for mange prøvelser og fysisk lidelse. Prins Paul var en hard og forrædersk person, og begynte sin regentperiode med å tvinge alle voksne til å sverge troskap mot denne skolegutt-kongen og hans beskytter. Reinhold har et levende minne om politiet som kom for å arrestere hans far, med ordre om å ta ham med seg til en konsentrasjonsleir. Der holdt de ham, sammen med andre troende, en lang tid.

Reinhold var bare seks år gammel da dette fant sted, men han husker likevel levende, når hans far kom tilbake - en tynn, mager mann med skjegg (han hadde aldri sett sin far med skjegg før), hvis hår hadde begynt å bli hvitt.

Var denne behandlingen av Nasareerne i Jugoslavia spesielt uvanlig?

Nei, ikke i det hele tatt.

Allerede under tiden for det østerrikske imperiet hadde denne anabaptistiske gruppen lidd mye for sin tro. Så, etter den første verdenskrig, ble området der de levde, delt opp i fire ulike land: Ungarn (ikke lenger inkludert Banat og Batschka), Romania (Timisoara området), Russland (nå Ukraina) og Jugoslavia (de områdene som nå inkluderer Serbia og Kroatia). Alle disse omorganiserte regjeringene hadde sine egne måter å gjøre livet vanskelig for denne gruppen med troende med pasifistisk overbevisning.

Lenge før Reinhold har noen egen erindring ble han satt i fengsel sammen med sin mor, fordi foreldrene nektet å døpe ham i Den romersk-katolske kirken. Syrmien tilhørte historisk til det katolske Kroatia. Du husker kanskje historien om du har lest "Hidden Rainbow", skrevet av Christmas Carol Kauffman, som beskriver en lignende historie fra Kroatia som skjedde en generasjon tidligere.


Gjennom all denne uroen, prøve bestefaren til Reinhold, Heinrich Konrath (1864-1950), som var pastor i Nasareer-bevegelsen, å holde de tre familiedrevne møllene i virksomhet - Neu-Pasua (bildet), Alt-Pasua og Alt Banovci. Han led mye motstand fra myndighetenes side og tilbrakte en tid i fengsel, men en trofast gjeng av troende arbeidere holdt det gående mens han var borte. Det vil si - de gjorde det de kunne, før 2.verdenskrig brøt løs høsten 1939.

Reinhold var på kostskole i Ruma i Syrmien da han fikk beskjed om at hans far ba ham om å komme hjem for å hjelpe ham i møllen. Farens bror, Jakob, hadde blitt ført bort av hæren. Så begynte mange ting å skje, det ene etter det andre, i Jugoslavia, som verden rundt hadde vanskelig for å forstå.

Så mange ulike faktorer. Så mange motstridende interesser - og som en mørk sky over alt - dette treveis religiøse skillet mellom katolske kroater, ortodokse serbere og muslimer bosnjaker. 

Jugoslavia begynte å rakne når prins Paul - den midlertidige herskeren - bestemte seg for å signere Berlin-pakten, avtalen mellom Tyskland, Østerrike, Italia og Japan. Hans 17 år gamle fetter, kong Peter II hadde gått på skole i England. Selv om han var serbisk-ortodoks, var hans faddere anglikanere, nemlig kong Georg V og dronning Mary av Storbritannia.

Peter støttet helt de allierte, så to dager etter han hadde signert pakten, iscenesatte den britiske hæren en revolusjon i Jugoslavia, hvor prins Paul ble avsatt og kong Peter II ble den regjerende monark.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: