lørdag, juli 02, 2016

Ukjent vekkelseshistorie fra Kroatia, del 4

Her er fjerde del av den ukjente vekkelseshistorien fra Kroatia . Første del ble publisert mandag 20. juni, andre del onsdag 22. juni og tredje del, tirsdag 28. juni:

Wilhelm Karl Konrath (1898-1987), før han giftet seg med Maria Neider. De slo seg ned i landsbyen Alt-Banovci, som ligger langs bredden av Danube-elven. Wilhelm ble maskinist og mekaniker, og holdt maskineriet i møllen gående, mens broren hans, Jacob, hadde hovedansvaret for møllen, og hans far, Heinrich, hadde ansvaret for en annen mølle. Den lå i landsbyen Alt-Pasua. Alle disse var etterkommere av Ludwig og Johannes Konrath som hadde kommet fra Tyskland og det ungarske Batschka mange år tidligere.

Mens de levde her i Alt-Banovici valgte Nasareer-forsamlingen Wilhelm som sin eldste.

Alt ser fredelig ut nå.


Landsbyene i Vojka i forgrunnen med Neu-Pasua og Alt Banovci og Danube elven i bakgrunnen. Men når Robert og Reinhold levde her var det spenninger og et delt land.

Peter Hoover forteller at når han skrev disse linjene og delte bildene så er det for å minnes Reinhold Konrath, født 23. juni 1930, og som døde fredfullt 12. juni i år.

"En av de tingene han sa til meg i en av de siste telefonsamtalene vi hadde sammen, var dette: Ende gut, alles gut! Hvis alt er godt mot slutten, kommer alt til å gå godt!".

"Dette," skriver Peter Hoover, "er mitt ærlige håp når han står foran sin Skaper og snakker om det han har gjort, gjennom hans lange, fargerike liv.


1998: En gruppe unge menn fra Pennsylvania som bygget nytt tak på garasjen til Reinhold Konrath, i Ontario. Fra venstre til høyre: Jonas Landis, Gordan Ogburn, Reinhold (som ikke var overvettes begeistret over å bli tatt bildet av), Kevin Breckbill, Jason Landis, Jakob Konrath (sønnen til Reinhold), Elija Byler, en lokal slavisk venn og John Byler.

Hva kom det av at Reinhold, i sine senere år, etter at han hadde levd fredfylt og trygt i det sørlige Ontario, Canada, fisket opp 'junk-food' fra byens søppelbøtter, snakket non-stop om å elske Jesus, hjalp de fattige og levde i et nært fellesskap?

Det er trist, men hans naboer - og nesten alle kristne som kjente ham - avskrev ham som et håpløst tilfelle. Men tok de virkelig tid til å finne ut hvorfor Reinhold tenkte og handlet som han gjorde? Det finnes ikke noe enkelt svar. Herren vet hva som kom ut av dette livet, men jeg skal dele historien hans på grunn av en ting.

Hvis tredje verdenskrig noen gang skulle ramme Lancaster eller Holmes County, eller Sør-Dakota eller Manitoba eller Australia og New Zealand, ville mange av oss være i stand til å se noe i livet til Reinhold vi ikke hadde sett tidligere, og alt vi ville tenke og gjøre etterpå ville være helt endret.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: