fredag, juli 15, 2016

Skjønnheten skal frelse verden

Gjennom årenes løp har May Sissel og jeg hatt gleden av å bli kjent med mange flotte mennesker. De har beriket våre liv.

Av og til sender Gud noen i ens vei som berører en på en helt spesiell måte. De er sendt av Gud som en gave fra Ham selv. For en tid tilbake sendte han Ragnhild Elisabeth Nyheim Grønseth og hennes mann Thor, til oss. De tilhører Skien baptistkirke.

Det var i forbindelse med et bønneseminar som jeg holdt i Porsgrunn baptistkirke at vi møttes, og det var der jeg fikk se Ragnhild Elisabeth's ikoner for aller første gang. Hennes ikoner var vakre allerede den gangen, men Ragnhild Elisabeth har utviklet seg enda mer og blitt en fremragende ikonmaler.

Man kan ikke male ikoner uten å be. Det å male er i seg selv bønn. Man skal ikke se lenge på et av Ragnhild Elisabeths ikoner før man forstår at Herren svøper henne i sitt strålende nærvær, og noe av dette gjenskinnet finner man igjen i hennes blendende vakre ikoner.

"Skjønnheten skal frelse verden", heter det hos Fjodor Dostojevskij. Han legger ordene i munnen til fyrst Mysjkin, en av flere romanskikkelser i forfatterens romanunivers.

I en verden så gjennomsyret av ren ondskap og styggedom som vår, trenger vi det skjønne mer enn noensinne.

Med blikket griper vi Gud.

I Salomos Høysang leser vi om brudgommen som sier dette om sin brud:

"Du har fanget mitt hjerte, min søster, min brud. Du har fanget mitt hjerte med et eneste øyekast." (Høy 4,9)

Mennesket er skapt i Guds bilde, og deri ligger vår skjønnhet. Denne skjønnheten stiger frem når et menneske møter Kristus, og vi sakte, men sikkert, forvandles til det bildet vi er skapt til. Synden som har tilsmusset vårt bilde, vaskes vekk lag for lag og en dag vil det skjønne bildet stige frem.

Skjønnheten finnes der, og kaller på oss.

Som den gjør i ikonene.

Vi er så heldige at vi har et av ikonene til Ragnhild Elisabeth hengende i Kristi himmelfartskapellet: Ømhetens Guds moder, heter det. Det er faktisk en god grunn til å besøke Kristi himmelfartskapellet for å komme å se dette vakre ikonet. Der henger også vakre ikoner av ikonmaleren Sven Aasmundtveit.

Velkommen skal du være. Jeg har også forstått det slik at det skal være en ikonutstilling med Ragnhild Elisabeth's ikoner senere i år. Jeg skal komme tilbake til det. I mellomtiden kan du nyte synet av dette ikonet hun har malt.

Ingen kommentarer: