fredag, september 30, 2016

125 år siden de første nordmennene dro ut som misjonærer til Kina

Når vi kom sammen i Kristi himmelfartskapellet i går markerte vi at det var på dagen 125 år siden daværende Det lutherske Kinamisjonsforbundet - nåværende Norsk Luthersk Misjonssamband - sendte ut sine første misjonærer til Kina. Det ble et stort takkeemne.

De åtte utsendingene som reiste ut 29. september 1891 reiste via England til USA. Fem ble i USA for å studere språk og engasjere norskamerikanere for Kinamisjon. Tre av de åtte reiste derimot direkte til Kina. Det var Johannes Brandtzeg (bildet), Ludvig Johnsen og Gjertine Aarestad. De tre misjonærene etablerte seg først i byen Hankou, som i 1951 var en av tre byer som ble slått sammen for å danne storbyen Wuhan i provinsen Hubei. Byen ligger ved elva Hans utløp i Yangtze.

Ludvig og Gjertine giftet seg med hverandre etter omlag et år i Kina. Men de var ikke gift lenge. Ludvig døde allerede i 1893. Heller ikke Brandtzeg ble lenge i Kina. I 1892 reiste han tilbake til Norge og ble senere generalsekretær for denne misjonsorganisasjonen. Et verv han hadde frem til 1931.

Men frøene var sådd til et stort og betydningsfullt misjonsarbeid for Misjonssambandet i Kina. Det er mange og gode grunner for å takke Gud for det Han har gjort gjennom denne misjonsorganisasjonen gjennom disse 125 årene. Gratulerer med jubileet.

Ingen kommentarer: