søndag, september 04, 2016

På randen av krig, del 6

Her er sjette del av artikkelserien til Peter Hoover. Første del ble publisert tirsdag 16. august, andre del onsdag 17. august, tredje del søndag 21. august, fjerde del mandag 29. august og femte del onsdag 31. august. Artikkelen er en gjengivelse av dagboken til Michael Waldner fra 1937:

21 mars: Den hellige dåpen vil bli forrettet i dag for fem personer som har bedt om å bli døpt. For dem vil det bli en beveget feiring, spesielt for en engelskmann som er overveldet av glede over å ha funnet et virkelig sant fellesskap som lever i fred, kjærlighet og enhet, likhet og rettferd, adskilt fra verden, uten selviskhet, osv.

23. mars: Reiste til byen Cirencester (3000 innnbyggere). Det er en veldig gammel by. Klosteret sies å være fra det 12. århundre. Vi så gamle hus og etter vårt skjønn hadde de ikke firkanter, linjer eller nivåer da de ble bygget, veggene er skjeve. David tok ansvaret for undervisningen. Han tok utgangspunkt i den lille boken til Ehrenpreis om Herrens måltid.

24. mars: Vi har hørt historien om han som tenner opp i ovnene på skolen, vaskeriet og hvor som helst det er nødvendig. Han vekker også alle som vil ha frokost. Jeg tok ansvaret for bønnesamlingen og snakket om kjærlighet.

25. mars: Tre personer fra Alm Bruderhof kom i løpet av natten.

26. mars: Langfredag. Jeg tok ansvaret for undervisningen med utgangspunkt i Jes 53.

27. mars: Vi dro til Cirencester for å kjøpe vin til feiringen av Herrens måltid. 3,7 liter til 5,25 USD. Det ble holdt et møte for gjester og nyankomne, og de talte om det som lå dem på hjertet.

28. mars - påske: Georg Barth tok seg av undervisningen, 2.Mos 12. Det var om kvelden. På morgenen hadde vi et møte med gjestene. Peter ba om tilgivelse. David formante ham.

29. mars: Om morgenen tok Michael Waldner ansvaret for møtet, 1.Kor 10. Våre kjære brødre og søstre var svært berørt i deres hjerter. Om kvelden tok David ansvaret for undervisningen og leste om Herrens måltid. Møtet varte fra klokken 19 til 23.00. Undervisningen berørte hjertene til våre kjære brødre og søstre så sterkt at mot slutten av møtet tok de hverandre i hendene og hilste hverandre med fred og enhet. Må Gud bli sterkere i blant oss. Brødrene omfavnet brødrene og søstrene omfavnet søstrene. Mange hadde kommet til vårt lille rom før Herrens måltid og spurte i ærefrykt om de kunne ta del det hellige kveldsmåltidet. 

6. april: Vi er blitt bedt om å komme til Rhön Bruderhof. Vi vil forsøke å hjelpe til der så godt vi kan. Naboene er blitt fiendtlig innstilt overfor dem. 

Vi besøkte noen ganger skolene i Cotswold Bruderhof, spesielt de minste. Vi møtte en mor der som hadde et barn på seks uker og hun ammet sitt barn. Vi spurte henne: Hva gjør du når barnet ditt gråter? Hun svarte: Om barnet gråter eller ikke, må vi holde ut de fire skoletimene. Det må vende seg til timeplanen.

Vi besøkte også barneskolen. De har sekker med høy i som de legger på gulvet slik at de kan sove på dem.  Akkurat som hos oss. I Den øvre skolen fant vi 10 barn. De sang så vakre sanger, slike som: "Weil ich Jesu Schäflein bin" (Fordi jeg er det lille lammet til Jesus) og andre. Vi sang noen andre sanger og melodier. Vi besøkte også sy-rommet og fant søstre travle og harde til å arbeide, de både skar og sydde.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: