tirsdag, september 13, 2016

Stadig flere evangeliske kristne rammes av den nye russiske anti-misjonsloven

Så langt er fem personer stilt for retten etter at den nye anti-misjonsloven ble innført i Russland. Tre av disse, hvorav to er utenlandske statsborgere er ilagt store bøter, men ingen er så langt blitt utvist fra landet. Stadig flere evangeliske menigheter er blitt oppsøkt av politiet. Det tyder på at de russiske myndighetene er fast bestemt på å implementere den nye loven raskt.

Det første kjente tilfellet vi kjenner til som er rammet av denne loven er baptistpastor Alekseij Telius i Nojabrsk, som er den største byen i det autonome området Jamalo-Nenetsk. Byen ligger omlag 560 kilometer sørøst for Salekhard og 870 kilometer nordøst for Tjumen. Her bor det rundt 100.000 mennesker.

Jeg nevner dette tilfellet fordi det er nokså spesielt. Fra enkelte hold er det blitt hevdet at denne loven opprinnelig var ment for å verne Russland mot terrorister. Da er det underlig at russisk terrorpoliti slår til mot en fredelig baptistpastor i en by i vest-Sibir. Nojobrask fikk først bystatus i 1982. Her er det nok ikke mange islamister. Nei, sannheten er nok heller den at den nye loven er et skalkeskjul for å slå ned på alt som truer Den russisk-ortodokse kirkes innflytelse i det russiske samfunnet. Som kjent er båndene mellom denne kirken og den russiske regjeringen og statsadministrasjonen sterke.

Pastor Telius fikk 5.000 rubler i bot og ble dømt for misjonsvirksomhet som strider mot loven. Enda en baptistpastor er blitt dømt. Denne fordi han har hatt møter i sitt hjem og innbudt folk som bor i nærområdet. Hvilket også strider mot loven.

I den russiske byen Tver ble en utenlandsk statsborger som er bosatt i Russland arrestert nylig. Det skjedde mens det ble forrettet dåp. Midt under dåpsseremonien stormet russisk anti-terrorpoliti lokalet og mannen ble senere dømt for å 'ha utført religiøse riter og seremonier'. Han skal også ha kunngjort møtet på Internett, hvilket er forbudt etter den nye loven. Byen Tver ligger i Tver Oblast, eller fylke. Den ligger der elven Tvertsa renner ut i Volga, og var opprinnelig bosted for kjøpmenn fra Novgorod, og ble en del av storfyrstedømmet til Vladimir i 1209.

Jeg er også kjent med at fire fotball-leire som Equmeniakyrkan i Sverige var involvert i ikke kunne bli gjennomført.

Billedtekst: Den russiske presidenten, Vladimir Putin, har skrevet under på den nye russiske anti-misjonsloven. Foto: Wikipedia/Kremlin.ru

Ingen kommentarer: