tirsdag, juni 23, 2015

Pave Frans ba Valdenserne om tilgivelse for Romerkirkens grusomme forfølgelser mot dem

Jeg slutter ikke med å forundre meg over pave Frans I. Neida, jeg er ikke i ferd med å bli katolikk, men det er ganske oppsiktsvekkende det som fant sted i går. Da ba nemlig pave Frans om tilgivelse for Romerkirkens grusomme forfølgelser mot valdenserne.

Det er National Catholic Reporter som melder dette.

Paven var beveget da han ba om tilgivelse for forfølgelsene og drapene begått av av Den romersk katolske kirke, mot den evangeliske bevegelsen som ble kalt valdensere. Bevegelsen ble ekskommunisert av en av forgjengerne til pave Frans for 830 år siden, mens en annen av pavene - for 430 år siden - befalte at valdenserne skulle utryddes.

Pave Frans er den aller første paven som besøker et av fellesskapene tilhørende valdenserne. I Turin mandag, sa han:

'I det jeg tenker på historien om våre relasjoner kan jeg ikke annet enn å sørge når jeg står foran dere ... vold forårsaket i navnet til vår tro ... jeg ber Herren om å gi oss nåde til å erkjenne alle synder og til å vite hvordan vi skal be om tilgivelse'.

Så, direkte henvendt til representanter for valdenserne: 'På vegne av Den katolske kirke, ber jeg om tilgivelse for alle ukristelige, umenneskelige, holdninger og oppførsel vi har påført dere gjennom historien. I navnet til Herren Jesus Kristus, vær så snill å tilgi oss!'

I syv århundrer ble valdenserne utsatt for en brual forfølgelse av Romerkirken. Valdenserne ble mishandlet på det mest grusomme, lemlestet og hengt, brent eller halshugget. Romerkirkens mål var at valdenserne skulle knuses og utryddes. Men de lykkes ikke. Valdenserne lever i beste velgående den dag i dag, og teller titusener verden over. Hovedkvarteret ligger i Turin, en historisk by i Italias nordvestlige deler, som grenser til Frankrike og Sveits.

'Hva galt hadde valdenserne gjort?', spurte pastor Eugenio Bernardini, og la til: 'Dette var lekfolk som drev med evangelisering', som på vegne av valdenser-kirken tok imot pavens bønn om tilgivelse. Nå håper han det er mulig å akseptere hverandre som likeverdige kirker, med hver sin egenart.

Nå gjenstår det å se om pave Frans også vil be anabaptistene om de forferdelige forfølgelsene de ble utsatt for av Romerkirken. De sto ikke noe tilbake fra forfølgelsene valdenserne ble utsatt for av katolikkene, med paven i spissen. Men ikke Romerkirken alene. Anabaptistene ble også forfulgt av lutheranerne og den reformerte kirken.

Ingen kommentarer: