mandag, juni 01, 2015

Pionerarbeidet i Montenegro

Interessen for Montenegro ble vakt da jeg leste om hviterussere som satset på pionermisjon i dette landet på Balkan, og de kunne opplyse at det er bare 150 evangeliske troende der. Montenegro, som ble et selvstendig land i 2006, har 600.000 innbyggere.

Nå planlegger et hviterussisk ektepar og en mann fra Sør-Afrika å plante en menighet i den lille kystbyen Kotor. De har delt ut 24.000 Bibler til nå. 60.000 gjenstår i få distribuert.

Sør-afrikaneren Phil Smythe og det hviterussiske paret, Aleks og Ksenja Kulesh mangler ikke arbeidsoppgaver. Nå trenger de vår bønnestøtte!

Biblene som deles ut har sin egen historie. Mens Phil en dag satte seg ned for å arbeide med en traktat på montegrinsk, tok plutselig en person kontakt med ham og kunne fortelle at det lå lagret 80.000 Gideon-bibler i Montenegro. Dermed sørget Phil og Aleks for å skaffe seg en leiebil, og gjorde mange, lange reiser landet rundt for å dele dem ut, blant annet til sykehus, skoler og fengsler.

- Jeg vet om mennesker som har kommet til tro på Jesus etter å ha lest i disse Biblene. Så finnes det de som blir sinte, sier Phil i Ljus i Öster.

Den nye forsamlingen i Kotor er ikke stor, men så har den da så vidt startet opp virksomheten. Likevel er den ikke den eneste pionerteamet arbeider med. Omlag seks mil fra Kotor ligger kystbyen Bar og der finnes det også en liten, evangelisk kristen forsamling. Både i Kotor og i Bar møtes menighetene på et hotell og målet er å holde gudstjenester der hver søndag framover. I Kotor bor det 13.500 mennesker, men på sommeren er byen full av turister. Mange serbere kommer hit for å arbeide i service- og restaurantnæringen.

Majoriteten av den montegrinske befolkningen tilhører den ortodokse kirken. De fleste går i kirken en eller annen gang i året, men få synes å ha noen personlig relasjon til Jesus. Det finnes store muslimske grupper i den sørlige og østlige delen av dette landet, som domineres av høye fjell. Montegengro betyr da også 'det svarte fjellet'.

Vår bønnetjeneste kjenner seg kallet til å be spesielt for dette arbeidet i Montegnegro. Jeg kommer derfor vil å komme tilbake med jevnlige rapporter herfra.

Ingen kommentarer: