onsdag, mars 23, 2016

17 jemenittiske jøder smuglet ut av Jemen

I ly av nattemørket på mandag landet et fly på Ben Gurion flyplass. Opprinnelseslandet og passasjerene ombord var ukjent for de fleste. Hvem de var ble først kjent når de kom seg ut til ankomsthallen:

Det dreide seg om 17 jemenittiske jøder. De representerer noen av de aller siste jødene i diasporaen i Jemen, hvor det har vært en eldgammel jødisk befolkning frem til nå. De har klart å flykte fra krigen som raser i Jemen. Hadde reisen vært kjent ville deres liv ha vært i stor fare. De ankom Ben Gurion svartkledde, noen av dem med kipa på hodet. Samtlige snakker arabisk.

Etter å ha vært igjennom papirmølla ved Ben Gurion sto det busser klare til å frakte dem til Be'er Sheva i det sørlige Israel hvor familiemedlemmer og venner som allerede har klart å komme seg til Israel ventet. De ble overøst med gode omfavnelser og kyss.

Jødenes situasjon i Jemen er svært vanskelig. Krigen som nå raser i landet har ført til at fiendtligheten og hatet er økende, og det er om å gjøre å få alle jødene ut så fort som mulig. De 17 jemenittiske jødene er i all hemmelighet blitt fraktet ut av Jemen via andre land.

Jødene i Jemen kan se tilbake på en historie som strekker seg 2.300 år tilbake i tid. De fleste av dem har levd i Sana'na, landets eldgamle hovedstad. Flesteparten av dem flyktet til Løfteslandet da den moderne staten Israel så dagens lys i 1948. I operasjonen 'Det magiske teppet' fløy Israel ut 50.000
jøder fra Aden til Israel. Det skjedde med det samme Imamen av Jemen tillot jødene å få reise.

De siste få årene har omlag 200 jøder klart å komme seg ut av Jemen og i sikkerhet i Israel. Det skal være omlag 50 jøder igjen i Jemen.

Ingen kommentarer: