fredag, mars 11, 2016

Dustin Hoffman oppdager sine jødiske røtter

Dustin Hoffmann (bildet), hører med blant mine absolutt skuespiller-favoritter. Mange av hans karakterskildringer har berørt meg djupt. Men det jeg fikk se i går berørte meg kanskje mer enn noe annet hva angår den nå 78 årige amerikaneren.

I et TV-program om røtter oppdager han at hans jødiske oldemor klarte å unnslippe en sovjetisk konsentrasjonsleir i live.

I klippet fra programmet leser han selv historien om oldemoren Libba, familiens virkelige helt:

Libba var blitt tatt av bolsjevikene fra sitt hjem i Ukraina og ført til en russisk konsentrasjonsleir. Dette skjedde etter at bolsjevikene begynte å jage jøder etter utbruddet av den russiske borgerkrigen i 1917. Da var Libba 53 år gammel. I konsentrasjonsleiren ble hun i fem år. Både hennes mann og hennes sønn ble myrdet av det russiske sikkerhetspolitiet.

Sammen med mange jøder som flyktet fra Øst-Europa kom hun seg til Argentina og så over til Amerika.

Det er i TV-programmet 'Finding your roots' at Dustin Hoffman får se en legejournal og blir kjent med Libbas dramatiske historie. Hun kom til Ellis Island, som alle andre immigranter. Årstallet er 1930. Da er Libba blitt 62. Legejournalen viser at hun har fått amputert en arm, hun er nesten blind og hun er dement. Libba slår seg ned med familien i Chicago hvor hun blir boende frem til hun dør i 1944 i en alder av 76 år.

I programmet 'Finding your roots' oppdager Dustin Hoffmann sin jødiske arv for første gang. Dette har nemlig familien holdt hemmelig for ham.

Når han hører om Libba, sier han: 'Min oldemor var en helt', og mens tårene renner nedover kinnene sier Hoffman med gråtkvalt stemme: 'Folk spør meg i dag om hvem jeg er? Jeg er en jøde. Jeg er en jøde. De overlevde for at jeg skulle bli her'.

Du kan se klippet her:

https://www.youtube.com/watch?v=jguJPEyJ6Pg

Billedtekst: Screenshot av Dustin Hoffman fra TV-serien: Finding your roots.

Ingen kommentarer: