torsdag, mars 03, 2016

Lengter du etter mer av Gud?

Vi befinner oss i fastetiden og tiden går fort mot den strålende påsken!

Nylig leste jeg en artikkel av Lynne Baab om faste, som jeg synes var så god at jeg valgte å oversette den til norsk:

Anna er en fremragende musiker og musikkleder. For noen få år siden opplevde hun at Gud ville at hun skulle faste fra musikk et helt år. Hun visste ikke hvorfor, men kjente at Gud sterkt oppfordret henne til dette. Etter som dagene gikk, fant hun seg selv opptatt med nye former for forbønn. Nå, lenge etter at fasten fra musikken er avsluttet og musikken er blitt en viktig del av livet hennes igjen, har disse formene for forbønn fortsatt med å ha stor betydning for henne.

Hvis du er sulten etter mer av Gud, prøv å faste! Anna beskriver faste slik: 'å sette en strikk rundt fingeren slik at jeg skal huske Gud'. Når vi strekker oss ut mot det vi faster fra - mat, kaffe, teknologi, musikk, shopping - husker vi at Gud er langt viktigere enn disse tingene eller aktivitetene. Vi husker at vi skal spørre Gud om å forvandle oss og hjelpe oss til å komme nær Ham.

Lengter du etter et djupere bønneliv? En annen person jeg intervjuet for min bok: Faste, fortalte meg at hver gang hun følte at bønnen synes statisk, så fastet hun fra media i tre dager. Hver gang hun grep etter radioen eller avisen, ba hun istedet. På den tiden hun vanligvis ville lese avisen på nett, satte hun seg ned med Bibelen sin og bønnedagboken. Hun fortalte at etter tre dager med å gjøre dette følte hun seg igjen koblet til Gud og forpliktet til å gjøre bønn til en sentral aktivitet i hennes liv.

Lengter du etter mer rettferdighet? De første kristne fastet fra mat slik at de kunne gi denne maten til de fattige. De hentet inspirasjon fra Jesaja 58,6-7 som definerer den sanne fasten som 'å dele ditt brød med sultne'. Mor Teresa anbefalte faste fra shopping og andre favoritt aktiviteter for å spare penger og gi dem til de fattige som trenger dem.

Lengter du etter en klarere følelse av hva som er Guds prioritet i ditt liv? Vurder å faste en ukes tid fra dine favorittaktiviteter, Facebook, TV-serier, filmer, sitte på kafe eller shoppe. Den tiden du normalt ville bruke på disse aktivitetene, gjør noe annet! Les Bibelen din, gjør notater i dagboken din, ta deg en tur ut og opplev naturen, lytt til musikk, og når du gjør disse annerledes-tingene, gjør deg da noen tanker om hva som da skjer i livet ditt og forsøk å lytt etter Guds stemme når du reflekterer over livet ditt på denne måten.

Faste er for en bestemt tid, ikke for alltid. Fordelene ved fasten er at den forandrer mønsteret i våre daglige liv, og får oss til å bli mer oppmerksomme. Vi blir mer observante på hva Gud sier til oss, og hvordan Gud leder oss. Fordi det vanlige mønsteret i våre liv blir midlertidig forstyrret, legger vi merke til uventede ting og ser vanlige ting annerledes. Vi kommer til Gud på nye måter.

Gjennom store deler av kristen historie, involverte det å faste at man avstod fra all mat eller visse matvaner. På grunn av fremveksten av dagens spiseforstyrrelser, trenger mange mennesker å unngå å faste fra mat. I dag er det slik at man kan faste fra andre ulike ting som stjeler vår oppmerksomhet og vår tid. 

Hensikten med fasten er ikke å bevise noe som helst overfor Gud eller deg selv. Istedet handler dette om å rydde unna noe rot slik at vi bedre kan se Gud, høre Gud og tjene Gud. Fasten hjelper oss til å handle på vår lengsel etter mer av Gud.

Her er noen spørsmål du kan tenke igjennom:

1. Har du fastet noen gang? Hva slags hunger i livet ditt fikk deg til å faste?

2. Hvordan ville du avslutte denne setningen: Mer enn noe annet i livet lengter jeg etter .........

3. Er det noe du kunne oppgi for en dag, en helg, en uke eller resten av fastetiden for å gjøre rom for andre ting jeg lengter etter?

4. Skriv ned en bønn for noe du hungrer etter.

Billedtekst: En tom bolle. Foto: Lynne Baab.

Ingen kommentarer: