mandag, desember 23, 2019

Antisemittismen vokser globalt

Ifølge Anti-Defamation League huser en av fire europeere antisemittiske holdninger. De er mest fremtredende i land som Polen, Ukraina og Ungarn, men disse synspuunktene fremstår ikke som isolerte tilfeller. Hatkriminalitet målrettet mot jøder økte med 18 prosent i Tyskland i fjor. I Frankrike er det enda verre. Der økte antisemtittiske hendelser med hele 74 prosent. Disse opplysningene fremkommer i en artikkel publisert av den amerikanske utgaven av The New Statsman.

En amerikansk-jødisk komite møtte nylig med representanter for FBI for å diskutere den økende antisemittismen i USA. Samtalene fant sted i kjølvannet av det antisemittiske angrepet på det jødiske samfunnet i New Jersey 10.desember. Det var det tredje dødelige angrepet på jøder på amerikansk jord på litt over ert år. The Wall Street Journal beskriver dette som "del av en stor trend, antisemittisk hatkriminalitet økte med 29 prosent mellom 2015 og 2018."

27.oktober i fjor åpnet bevæpnede menn ild inne i synagogen 'Livets tre' i  Pittsburg, Pennsylvannia og drepte elleve mennesker.

Til The Wall Street Journal sier rabbiner Stewart Vogel: "Dette skaper en sårbarhet som vårt (jødiske) samfunn ikke har følt på flere generasjoner."

Grunnleggeren av Uncharted Ministries, en misjonsorganisasjon som arbeider for å nå jøder og muslimer med evangeliet, Tom Doyle, sier at "det er mye antisemittisme i Europa; vi ser det på høyskolene og universitetene i USA... det vokser frem alle steder."

I slutten av november i år debuterte noen filmprodusenter med en dokumentarfilm: "Hatet iblant oss", i New York og California. Dokumentaren gir eksempler fra både Europa og USA på den økende antisemittismen. En av filmprodusentene, David McKenzie sier det slik:

"Etter alle disse årene etter Holocaust med alt sitt hat og fiendsskap mot det jødiske samfunnet, er dette hatet fremdeles synlig i på et alarmerende høyt nivå. Vi må opplyse folk om det som skjer, og vi må, både som enkelt personer og som samfunn, ta stilling."

Billedtekst: Antisemittisk grafitti  på en vegg i Klaipeda i Litauen i 2005. Foto: Wikipedia.

Ingen kommentarer: