lørdag, desember 21, 2019

Guds profeter eller en del av kongens hoff?

Guds profeter kan ikke kjøpes. Verken for penger eller prestisjefylte stillinger. De våger å konfrontere synd, som profeten Natan da han konfronterte kong David med hans utroskap. Han sa det rett ut: 'Du er mannen!'

Når vi leser Bibelen ser vi at kongene og makteliten ofte omga seg med et stort hoff, og blant dem var det også profeter. Disse sa det kongen og makteliten forventet av dem. De påtalte ikke synd eller konfronterte makthaverne på noen måte. De overså maktelitens dårlige behandling av de fremmede, enkene og de foreldreløse - nettopp de personene og samfunnsgruppene Gud har et helt spesielt hjerte for. Så falt Guds dom.

Nårå vi ukritisk forsvarer en president, en konge, en maktelite, kan vi stå i fare for å bli en del av kongens hoff. Vi er så takknemlige og fylt av ære fordi noen kristne har kommet innenfor og har adgang til kongens kammer, at vi mister evnen til å se og høre fra Gud. Hvem våger da å tale makten imot? Hvem er Guds profeter i dag, som taler kongens synd midt imot, og som taler enkers og de fremmedes sak?

Ingen kommentarer: