lørdag, desember 28, 2019

Gigantisk menorah tent i München: lyset overvinner mørket.

Like i nærheten av restene etter bygningen som huset nazistenes hovedkvarter i München, kunne det jødiske samfunnet i byen markere Hanukkah, den jødiske lysfesten, foran en gigantisk menorah som er 9,5 meter høy og veier 1,1 tonn. Det skjedde forrige søndag, på den første dagen i Hanukkah.

I nazistenes hovedkvarter ble også den såkalte 'blodfanen' oppbevart, et naziflagg som var blitt stenket i blod i forbindelse et naziopptog, og som ble et av nazistenes viktigste symboler. Nå lyser hanukah-lysene som et sterkt symbol om at mørket må vike for lyset.

"Når du tenner menorahen i selve setrum av den byen som var et av sentrumene for nazistene for 80 år siden, føler du som om lyset har overvunnet mørket."

Det sier rabbineren Israel Diskin til det israelske nyhetsbyrået Arutz Sheva. Han har tent menorahen i München i 22 år nå. Han legger til:

"Det er viktig å tenne menorahen i hjertet av München fordi judaismen er ikke noe du gjemmer bak gardina hjemme. Judaismen i hele verden i dag, inkludett Tyskland, er noe du deler utendørs."

Ingen kommentarer: