lørdag, desember 07, 2019

Frankrike: Antisionisme er antisemittsme

Den franske nasjonalforsamlingen vedtok tirsdag denne uken en lov som gjør gjeldende at antisinonisme er antisemttisme. I følge den franske storavisen Le Figaro uttrykte flere parlamentarikere sin støtte til den nye loven, deriblant utenriksminister Cristophe Castaner, som uttalte at teksten 'er en fordømmelse uten tvetydighet, av alle antuisemttisme ord, handlinger og gester.' Antisionismen har lenge vært er skalkeskjul for antisemittismen.

Dette skjer i et Frankrike med et økende jødehat, både fra sterke høyrenasjonalistiske krefter, venstresiden og fra islamistiske grupperinger. Jødehatet i Frankrike gir seg blant annet uttrykk i skjending av jødiske gravminner, som jeg skrev om i går, og i direkte hatkriminalitet.

I februar i år ble den fransk-jødiske skribenten Alain Finkielkraut utskjelt på åpen gate av en gruppe mennesker ikledd gule refleksvester. Han ble kalt 'en skitten sionist-dritt'. Dette satte fart på en kraftfull debatt, der stadig flere, inkludert Frankrikes president Emmanuel Macron (bildet), har tatt til orde for at antisionismen i dag omfatter langt mer enn kritikk av staten Israel. Etter den stygge hendelsen i februar sa president Macorn at 'antisionisme er blitt en av de moderne formene for antisemittisme.'

I lovteksten som ble vedtatt tirsdag heter det at 'antisionistiske handlinger noen ganger kan skjule antisemittiske realiteter.'

Det er verd å merke seg at samtlige parlamentsmedlemmer fra venstresiden stemte imot lovteksten. De frykter at det nå blir vanskeligere å kritisere staten Israel.

Billedtekst: Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: Wikipedia

Ingen kommentarer: