tirsdag, juni 09, 2009

Hvordan skal vi holde hviledagen hellig?



Jeg deltar for tiden i en samtale på Facebook rundt spørsmålene som har med sabbaten å gjøre. Det kunne vært interessant å høre hva bloggens lesere tenker rundt dette som har med hviledagen å gjøre. Da tenker jeg ikke først og fremst på hvilken dag i uken som er hviledag. For meg personlig er det den sjuende dagen, ut fra ordene i 2.Mos 20,8-11: "Husk på hviledagen så du holder den hellig. Seks dager i uken skal du arbeide og gjøre all din gjerning, men den sjuende dagen er sabbat for Herren din Gud. På den dagen skal du ikke gjøre noe arbeid, verken du, din sønn eller din datter, din tjener eller din tjenestekvinne, din buskap eller den fremmede som bor innenfor dine porter. For på seks dager dannet Herren himmelen og jorden, havet og alt som er i dem, og Han hvilte på den sjuende dagen. Derfor velsignet Herren sabbatsdagen og helliget den." Det er ingen tvil om at de første kristne også feiret søndagen som gudstjenestedag, det bekrefter blant annet De apostoliske fedre. Men hviledagen for de første kristne var sabbatsdagen, den sjuende. Noen endring av det kan vi ikke se skje før keiser Konstantin gjør kristendommen til statsreligion.

Det jeg spør om handler ikke så mye om hvilken dag i uken som er hviledagen, som hviledagens innhold.

En av de jeg skriver med på Facebook hevder at hvile er å gjøre det man vanligvis ikke gjør i forbindelse med sitt arbeid. Det kan jeg være enig i. Han mener at det derfor er ok å klippe plenen og hogge ved. Det er jeg derimot ikke enig i. Jeg tror de færreste oppfatter det å holde hviledagen hellig som det å hogge ved eller klippe plen.

Så hva betyr det konkret å holde hviledagen hellig? Hva er det som gjør denne dagen annerledes enn de øvrige dagene i uken?

Jeg husker fra min barndom - jeg er blitt 50 - hvor annerledes søndagen var. Da hadde vi god tid til familie og venner, da gikk vi søndagstur og ikke minst: da spise vi mors vidunderlige søndagsmiddag! Med dessert! Det hadde vi ikke ellers i uken. Det hendte av og til at vi også fikk forrett. Nå er det ikke noen særlig forskjell på hviledagens middag og ellers i uken. Vi spiser stort sett festmiddag hele tiden.

Det kunne vært interssant å høre hva bloggens lesere legger i ordet hviledag.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Nåd och Frid!
Jag och min man försöker att låta bli att t ex åka till affärer, arbeta i trädgård, tvätta kläder osv. Vilodagen är en dag skänkt av Herren.
Hur många utbrända människor skulle inte kunnat undvika sin fysiska och psykiska utmattning om de varit noga med att ha söndagen eller en annan dag i veckan som en vilodag?
Är själv uppvuxen på bondgård och min far var aldrig ute på åkrarna för att utföra något arbete på söndagen om det så var strålande skördeväder. Däremot kunde han sätta sig ner för att studera Guds ord.
Må Herren hjälpa oss i denna sekulariserade tid, att vi prioriterar vår tid till det som har nytta för vårt liv och den evighet som väntar.

BW

Anonym sa...

På hviledagen går jeg i kirken, er med på kirkekaffen, kanskje besøker jeg en ensom mann som setter pris på besøk, og kanskje går jeg på et møte om kvelden eller jeg møter i Betagruppa (bibelgruppe).
Jeg kan kose meg med et strikketøy, i våre dager ser jeg på det som hygge og ikke arbeid.Men det gjør jeg bare når jeg er alene.
Jeg liker også veldig godt å pusle i hagen, det er "sjelebot". Men jeg unngår å klippe plen eller gjøre annet som bråker eller som "vises for mye". Jeg holder meg til å luke, vanne, knipe blomster, rydde osv. Og jeg irriterer meg over alle som klipper plen og som forstyrrer freden den dagen.
Jeg prøver å unngå å vaske klær på hviledagen, selv om jeg synes det er moro å vaske klær.
Det hender jeg koser meg litt ekstra i matveien på søndagen, men det er like kjedelig å lage mat den dagen som de andre dagene. Ellers trives jeg veldig godt i mitt eget selskap, men jeg har et ønske om å bli flinkere til å bruke dagen til å ha besøk eller å gå på besøk eller å gjøre noe sammen med andre.
Siden jeg bor rett ved Adventkirken, hender det at jeg går i kirken der på sabbaten. Enten i tillegg til søndagens gudstjeneste eller istedet for (hvis jeg er forhindret på søndag)
Tove O

Anonym sa...

Jeg ser at jeg kanskje ikke svart på spørsmålet du stilte, Bjørn Olav.

Jeg tenker at helligdagen er en dag da vi skal sette arbeid og plikter til side og bruke tid sammen med menigheten, med Herren, samt å prioritere samvær med mennesker og å hvile eller rekreere både kropp og hode.
Tove O

Ola Dunk sa...

Hva er det å vaske klær idag, sammenlignet med for 3000 år siden? Det er en maskin som gjør hele arbeidet, og ingen merker egentlig om det står en maskin og rister i kjelleren, vel og merke andre enn deg selv og din eventuelt dårlige samvittighet.

Og hva er egentlig, innfor Gud, forskjellen på og knipe blomster og klippe plen? Dypest sett, altså? Er det OK, hvis det skjer innenfor husets fire vegger eller bak en høy hekk, slik at ingen kan se det?

Nei, hver enkelt må gjøre opp sin mening om hva som er arbeid for ham eller henne - og for Guds åsyn.

Bjørn Olav sa...

Takk for innspillene om hvordan man kan holde hviledagen hellig. Jeg tror både BW og ToveO er inne på viktige sider ved dette. Det blir viktigere og viktigere å ta vare på denne dagen, og gjøre den annerledes enn alle andre dager. Det er jo for noe når Gud har velsignet en spesiell dag i uken, og selv hvilte på den.

Bjørn Olav sa...

Ola

Vi har et ansvar utad, fordi vi er Krist brev, kjent og lest av alle. Da teller det med hvordan vi oppfører oss overfor våre naboer, og hvordan de oppfatter oss. Dessuten finner jeg ikke noe støtte for en så sterk understrekning av den individualistiske troen du her gir uttrykk for.