søndag, juni 07, 2009

Jerusalem i fortid, nåtid og profetisk framtid, del 2



Gud taler med sterke følelser om Jerusalem: "Herren elsker Sions porter framfor alle Jakobs boliger. Herlige ting er talt om deg, du Guds stad. Sela... Og om Sion skal det bli sagt: Mann etter mann ble født i henne. Og Den Høyeste skal Selv grunnfeste henne." (Salme 87,2-3 og v.5)

Jerusalem er helt spesiell i Guds plan med Israel og med hedningenasjonene. Sion er fremdeles Guds hvilested, og det er fra Jerusalem at Jesus vil regjere når Han kommer. Ikke fra noe annet sted. Derfor er det da også kamp om denne byen. Ingen ringere enn djevelen vil forsøke å sette seg på Guds trone i Jerusalem, og Han bruker denne verdens fyrster og konger i et forsøk på å kontrollere byen. Han vet jo at Jesus skal komme tilbake til Oljeberget. Vi skal derfor ikke undres over at verdensmaktene, og religiøse organisasjoner som Romerkirken og Det Lutherske Verdensforbundet nå fordrer at Jerusalem skal internasjonaliseres. Dermed åpner de for at islam fester sitt grep om byen.

Det som er underlig er at mange har så kort hukommelse! Alle synes nemlig å glemme at de 19 årene som araberne hersket i Jerusalem, fra 1948-1967, var Øst-Jerusalem jøderent. Alle jødene som bodde der i 1948 ble enten drept, eller drevet ut. Også den gangen talte man om å internasjonalisere byen.

Men så kom Seks dagers krigen og satte en stopper for det. Målet for kong Hussein av Jordan var å erobre Vest-Jerusalem, men han tapte alt. Jødene fikk sitt egentlige Jerusalem tilbake, og det er bare nå under Israels styre at alle trossamfunn og alle nasjoner har fått tilgang til hele byen.

Det er interessant å merke seg de uttalelsene som president Barak Obama har kommet med de siste dagene. Han legger nå sterkt press på Israel, og kommer med stadig nye invitter til den islamske verden. Dette skjer samtidig som han sier et tydelig nei til å flytte USA's ambassade til Jerusalem. Det var nemlig i 1995 at den amerikanske kongressen fikk igjennom en lov hvor det heter at "Jerusalem bør anerkjennes som Israels hovedstad og USA's ambassade bør etableres i Jerusalem senest innen 31. mai 1999."

Samtlige presidentkandidater har i forbindelse med valgkampen lovet å flytte USA's ambassade til Jerusalem, men like rutinemessig har den seirende kandidaten avslått å gjøre dette når han har tiltrådt presidentembetet. Så også med nåværende president Barak Obama. Han sier at det er uaktuelt å flytte ambassaden før det foreligger en fredsavtale mellom palestina-araberne og israelerne.

I dag er det en kamp om denne byen, og det vil det være inntil Jesus kommer igjen.

Mange mennesker er svært historieløse. Faktum er at jødene ikke har hatt noen annen hovedstad enn Jerusalem, og ingen andre har heller hatt denne byen som sin hovedstad! I mer enn 3000 år har denne byen spilt en avgjørende rolle i jødenes historie. Da snakker vi om den rollen byen har spilt politisk, kulturellt og ikke minst åndelig.

Glemt er også det faktum at Tempelplassen ble kjøpt og betalt av kong David for 3000 år siden. Et helt kapittel i Bibelen, nærmere bestemt 1.Krønikebok 21 er viet kjøpet av denne eiendommen. Der kan vi lese at David fikk tilbud om å få denne plassen gratis av Ornan, men David bestemte seg for å betale full pris for den: 600 sekel. Kjøpekontraten er altså bekreftet av Bibelens egne ord, og den er gyldig:

"Så gav David Ornan seks hundre sekel gull etter vekten som gjaldt på stedet." (1.Krøn 21,25)

(fortsettes)

Se også disse artiklene:

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=171836

http://www.vl.no/verden/article4381543.ece

20 kommentarer:

Anonym sa...

Takk for solid understrekning av hva Bibelen sier om Israel og Jerusalem.

leins sa...

Hei Bjørn Olav!
Godt at du oppfrisker historien om Jerusalem,og de bibelske løftene om Guds stad. Ser fram til forsettelsen.

Når det gjelder Barak Obama, blir han en tragedie for jødene. Med sin muslimske bakgrunn, kommer vi nok til å få en del overraskelser i framtiden.

Kanskje han er redskapet til å få de amerikanske jødene heim, tilbake til Israel? - For alle jødene i de landene hvor de finnes, skal tilbake. (Jer.16.15-16)

Guds velsignelse over søndagen!

Cato sa...

At "hedningenes tider" fikk sin oppfyllelse/ende i 1967, har jeg liten tro på, Bjørn Olav. Det fjerde dyret hos Daniel er ennå ikke åpenbart, og ennå engang skal Jerusalem oversvømmes av "hedningearmeer".

Jeg tror "hedningenes tider" går fram til opprettelsen av tusenårsriket, først da er hedningenasjonenes makt brudt, og Jerusalem blir igjen hode!

Mvh.
Cato.

Bjørn Olav sa...

Leins

Jeg er enig med deg, med Obama tror jeg vi kan få mange overraskelser! Interessant tanke dette med de amerikanske jødene. Har du lest boken til Tom Hess: La mitt folk fare? Den handler om de amerikanske jødenes utmarsj tilbake til Det lovede land.

Bjørn Olav sa...

Cato

Nå sier Jesus at Jerusalem skal ligge nedtrampet av hedninger INNTIL hedningenes tider er oppfylt, eller til ende.

Som du vet kom Jerusalem på jødenes hender igjen i 1967 for første gang siden Tempelets ødeleggelse i år 70 e.Kr.

Ut fra jødisk tankegang tilhører du og jeg hedningenasjonene. Vi må se Luk 24 i sammenheng med Rom 11,25: "... forherdelse har rammet en del av Israel inntil fylden av hedninger er kommet inn."

Hedningens tider er avsluttet når menigheten rykkes bort. Israel spiller da en avgjørende rolle i tiden frem til Jesu gjenkomst på Oljeberget, og tusenårsriket inntreffer.

Anonym sa...

Paulus: Rett jøde er ikke den som er jøde i det ytre, og rett omskjærelse skjer ikke i det ytre, på kroppen. 29 Jøde er den som er jøde i det indre, og omskåret er den som er omskåret i hjertet, ved Ånden og ikke ved bokstaven. Han får ikke ros av mennesker, men av Gud.

For det første er mange av dem ivrigste til å skape splid i Israel rusere som ble jøder for noen hundre år siden for å kunne låne ut penger.
Guds utvalgte folk er dem som følger hans vilje.
Det er ikke noe ytre konventering eller fødsel som gjør noen til Guds utvalgte.
Gud velger sine utifra dem som gjør hans vilje.
For Jerusalem skal bli ett sted for alle mennesker som ønsker å be der står det skreevet i jesaias.
Ingen ortodokse jøder eller konservative kristene har forståt disse ordene sin dype mening
Broder i kristus

Anonym sa...

Herrens fjell i de siste dager
2Det ord som Jesaja, sønn av Amos, fikk i et syn om Juda og Jerusalem:
2 I de siste dager skal det skje
at Herrens tempelberg skal stå
grunnfestet høyt over alle fjell
og løfte seg opp over høydene.
Dit skal alle folkeslag strømme.
3 Mange folk drar av sted og sier:
«Kom, la oss gå opp til Herrens fjell,
til Jakobs Guds hus,
så han kan lære oss sine veier,
og vi kan ferdes på hans stier!»
For Herrens lov skal gå ut fra Sion,
Herrens ord fra Jerusalem.
4 Han skal skifte rett mellom folkeslag,
felle dom for mange folk.
De skal smi sine sverd om til plogskjær
og spydene til vingårdskniver.
Folk skal ikke mer løfte sverd mot folk
og ikke lenger lære å føre krig.

Beklager at Gud ønsker fred mellom alle folkene på jorden i motsetning til det dem onde som taler om at bare dem skal ha Jerusalem og ønsker av hat mellom folkene

Broder ikristus

Bjørn Olav sa...

Her tar nok den godeste broder i Kristus feil. Gud har ikke forkastet jødene, og Han har ikke glemt sine løfter til Israel. De er evige.

Gud ønsker fred mellom alle folk, men den freden kommer først gjennom troen på Jesus.

Jeg vet ikke helt hva du sikter til når du skriver "dem onde".

Dessa mina minsta bröder sa...

Pastorn jag som kristen håller inte med,det är farligt med eskatologiska spekulationer Israel och glömma bort de andra människorna som lever nu i det i det heliga landet.
Läs min blogg om Den palestinske prästen Naim Ateek är ledare för Sabeel ecumenical grassroots liberation theology movement among Palestinian Christians
http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2009/05/jerusalem-en-stad-av-fred.html

Bjørn Olav sa...

Man behøver da ikke glemme de andre som bor i Israel, om man poengterer hva det profetiske ordet sier. Om du har lest noen av mine øvrige arikler vil du se at jeg har skrevet ganske mye om situasjonen til de kristne i Israel.

Cato sa...

Men "fylden av hedninger" og "hedningenes tider er vel ikke det samme, Bjørn Olav! Førstnevnte har vel med de av hedninger som blir frelst, men sistnevnte har med Daniels bok og verdenshistoriske linjer å gjøre, slik jeg har oppfattet det.

Mvh.
Cato.

Bjørn Olav sa...

Nå er begge deler uttrykk hentet fra Det nye testamente.

Dessa mina minsta bröder sa...

Bäste pastorn, jag skall läsa mer i din blogg. Men de behöver vårt stöd.

Läs om mitt besök i Betlehem och pastor Awad.
http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2008/10/betlehem-del-2.html
och om situation i östra Jerusalem som jag besökte
http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2008/11/jerusalem-del-4.html

Bjørn Olav sa...

Det er ingen tvil om at de kristne har det særdeles vanskelig i de palestinsk-arabiske områdene.

Dessa mina minsta bröder sa...

Du skriver citat "Det er ingen tvil om at de kristne har det særdeles vanskelig i de palestinsk-arabiske områdene." slut citat. Ja men stöd dem då i derers kamp istället för som du säger citat "Vi skal derfor ikke undres over at verdensmaktene, og religiøse organisasjoner som Romerkirken og Det Lutherske Verdensforbundet nå fordrer at Jerusalem skal internasjonaliseres. "
slut citat. Med dina uttalanden stölder du deras fortsatta lidande.

Bjørn Olav sa...

Jeg forstår ikke helt konklusjonen din. Kan du utdype den nærmere, er du snill?

Jerusalem er Israels evige hovedstad.Når Romerkirken og Det Lutherske Verdensforbund kjemper for å endre dette, kjemper de imot Guds planer.

Nå er det slik at vi gjennom vårt arbeid aktivt støtter både messianske og arabiske menigheter.

Anonym sa...

Mener du at Gud holder seg til den gamle pakt før Jesus ?
Hvis jødene skal styre Jerusalem vil dyreoffer å bare presten kan gå inn å tale til Gud være løsningen.
Er det dette du ønsker Bjørn Olav ved at Gud skal la jødene bestemme over jerusalem.
Jesus kommer med at Gud tar bolig i oss også noe som ikke aksepteres blant jødene idag.
Jødene ser også på jesus som en falsk profet er det dette som vi skal støtte ?
At Gud forandrer mening om sine planer er ett faktum i bibelen.
Det er bare å lese profetene hvordan Gud sier at han vil ta fra dem landet ikke bare i en hendelse men mange ganger sier Gud at dem mister landet hvis dem ikke følger hans ord igjennom profetene.
Så at Gud ikke endrer seg strider med bibelens egene ord der dem får advarsler om at hvis dem ikke følger Guds or så vil ting endre seg til noe helt annet.
Jødene tok ikke imot det Jesus kom med så dem lever i den gammle pakt med dyreoffer med mere så hvordan kan dem styre jerusalem ?
Kristene blir hindret av rabinere i å la jøder høre om Jesus.
Å bygge det nye Jerusalem på den gamle pakt kan da ikke være guds vilje når vi i Jesus har motat en lære som gir alle direkte kontakt med gud ?
Broder i kristus

Bjørn Olav sa...

Gud holder seg til sine løfter, og Han har gitt jødene et evig løfte om Israels land. Hva er evig for noe? Det er evig det. Vanskeligere er det ikke. Ikke noe sted finner vi at Han har trukket de løftene tilbake. Parallellt med det som skjer med Guds planer for menigheten, skjer det noe med Israel. Templet i Jerusalem skal bygges opp igjen, for Antikrist skal en dag sette seg der. Dette er en del av det profetiske ord. Men det betyr ikke at jeg som kristen støtter dyreofringer etc. For meg er Jesus ofret en gang for alle og Hans offer er fullt ut gydlig.

Dessa mina minsta bröder sa...

Citat:Jerusalem er Israels evige hovedstad.Når Romerkirken og Det Lutherske Verdensforbund kjemper for å endre dette, kjemper de imot Guds planer. Nå er det slik at vi gjennom vårt arbeid aktivt støtter både messianske og arabiske menigheter.slut citat

Bäste Pastorn tack för gensvar, Har du läst vad jag skriver i min blogg? Om du läser det kanske du förstår. Läs vad Den palestinske prästen Naim Ateek skriver så ser man hur den Israeliska staten fördriver palestinierna från Jerusalem. Han vill att Jerusalem skall vara en en stad för alla folk Jerusalem här är vi alla födda

Många kristna palestinier som känner sig bortglömda och svikna av sina trossyskon runt om i världen. Trossyskon som vid sina pilgrimsresor och besök i det heliga landet inte ens känt till att det finns kristna palestinier! De längtar efter fred och frihet. Men också vädjan till omvärlden att medverka till att en rättvis fred kan bli möjlig. Som kristen stöder jag dem , för mej är människorna viktigare än ”profetisk uppfyllelse i vår tid”

Människor eller dogmer ?

Om Jerusalem

Bjørn Olav sa...

Vårt teologiske utgangspunkt er nok veldig forskjellig. Selv har jeg god kontakt med både de messianske forsamlingene (jeg kan ikke se at du har noen slik kontakt), og de arabiske menighetene. Jeg ser ikke at du skriver noe om at våre kristne trossøsken har det vanskelig i de palestinske områdene. Er det ikke mulig å se begge sidene? Og er det ikke mulig samtidig å holde fast ved hva Guds ord faktisk sier om jødene som Guds utvalgte folk?