torsdag, juni 11, 2009

Hva er sann gudsfrykt, del 4



Ydmykhet og gudsfrykt er nært knyttet sammen, ja ydmykhet er selve nøkkelen til sann gudsfrykt. I Ord 22,4 kan vi lese dette:

"Lønnen for ydmykhet er frykt for Herren, rikdom, ære og liv."

Jesus forteller oss lignelsen om fariseeren og tolleren. "Fariseeren stod for seg selv og bad slik: Gud, jeg takker Deg for at jeg ikke er som andre mennesker, tyver, urettferdige, ekteskapsbrytere, eller som denne tolleren." (Luk 18,11) Tolleren på sin side, "stod langt borte. Han ville ikke engang løfte øynene sine mot himmelen, men slo seg for brystet og sa: Gud, vær meg synder nådig!" (v.13) Så forteller Jesus oss at tolleren "gikk rettferdiggjort hjem til sitt hus, den andre ikke." (v.14) Og så gis vi forklaringen: "For hver den som opphøyer seg selv, skal bli fornedret. Og den som fornedrer seg selv, skal bli opphøyet."

Talmud forteller oss at den første handling enhver konge er blitt gitt å utføre er at han skal skaffe seg sin egen personlige kopi av Torahen (Loven) og at han alltid skal bære denne med seg. Hensikten er å forsikre seg at kongen vil sette alt i rette perspektiv, inkludert sin egen viktighet. Torahen vil minne ham om at selv om han er konge, så er det ikke han som har kontrollen. Ydmykhet, på alle nivåer, vil si å alltid vandre i bevisstheten om at uten Guds nåde og barmhjertighet, så har vi ingen kraft til å oppnå det som har evighetsverdi.

Hvis vi i sannhet elsker Herren så er vårt livsmål alltid å tilfredsstille Ham, og vise vår kjærlighet til Ham gjennom å leve et liv i renhet og rettferdighet. Hvis vi vandrer i sann ydmykhet vil vi klynge oss til Ham, som er vår styrke og vårt skjold mot alle de krefter som står oss etter livet.

I Salme 34,8 heter det:

"Herrens Engel slår leir rundt omkring dem som frykter Ham, og Han frir dem ut."

5 kommentarer:

Karin sa...

Så märkligt BjornoOlav att du tar op detta med Fariseen och publikanen!I förrgår var en väninna här hos mej och jag talade med henne om just detta!
Ja,tänk så viktigt det är att vi inte går fram såsom denne Farise,utan istället ber denna bön;
"Gud Förbarma dej över mej syndare!"
Herren ska vara med dej idag BjornOlav!
Karin

Anno 2008 Nym sa...

Sann gudsfrykt trenger iallfall jeg mer av.

Jeg er generelt skeptisk til Talmud, som har et svært negativt syn på Jesus. - Koranen er langt mer positiv til Jesus. (Hva med å finne noen fine sitater derfra?)

Men det du har hentet fra Talmud her, er fint, og passer veldig godt inn i sammenhengen. Så takk skal du ha for flott undervisning, det mener jeg!

Bjørn Olav sa...

Jeg vil si at det er vesentlige forskjeller mellom Talmud og Koranen. Talmud har jo sin bakgrunn i den samme forståelsen av Gud som vi som kristne har, nemlig den jødiske. Koranen formidler et helt annet gudsbilde, og har ingenting å bidra med verken om kunnskapen om Gud, Jesus eller noe å si oss om hva sann gudsfrykt her. Jeg kunne aldri tenke meg å sitere Koranen, da jeg ikke anser Koranen for å representere sannheten, men derimot løgnen.

Anonym sa...

Takk for ordene om ydmykhet.
Der er Jesus selv med å gi seg selv og den største med å vise vennene at den som tjener sine brødre er den størst iblant oss


Øst og vest tilhører Gud. Hvor dere enn vender dere – der er Guds åsyn. Gud omfatter alt, og vet alt.

Han er himlenes og jordens skaper. Når Han har besluttet en ting, sier Han bare «Bli», og så blir det.

Herre, gjør oss til Dine hengivne tjenere og våre etterkommere til et folk av hengivne tjenere. Vis oss vårt tilbedelsesritual, og vend Deg i nåde mot oss. Du er den Tilgivende, den Nåderike.

Anno 2008 Nym sa...

Takk for godt svar ang. Talmud og Koranen.