mandag, juni 15, 2009

Så stor en frelse, del 1



Det er et ord fra Hebreerbrevet som er blitt så levende for meg. Det dreier seg om den siste delen av Hebr 2,3:

"hvordan skal vi slippe unna om vi forakter en så stor frelse."

Så stor en frelse. Mange tror at de vet det meste om frelsen. Det er et tema vi liksom kan. Frelse handler for dem om å få sine synder tilgitt, og man snakker om frelse som noe man engang opplevde.

Men frelse innebærer så mye mer enn det å få sine synder tilgitt! Det verket som Jesus gjorde på Golgata kors var perfekt på alle måter. Det er ingenting som må gjøres opp igjen, og det finnes intet mer som skal sones. Jesu verk på korset brakte til veie en overmåte og herlig og fullkommen frelse for alle.

Men - for det er et men her: for å ta ibruk alt det som vi får adgang til gjennom den nye fødselen, se, det er en livslang prosess!

En av de største farene en kristen står overfor er at han eller hun skulle "overse" hva frelsen innebærer og dermed ikke komme inn i den. Faktisk kan vi komme i skade for å godta frelsen som et teologisk ord eller en lære, men likevel ikke ta imot innholdet av den og erfare den i våre egne liv.

Apostelen Paulus beskriver noe av denne store frelse, som Hebreerbrevets forfatter skriver om, i Efeserne 3,17-19 hvor Paulus ber om:

"Kristus kan bo i hjertene deres ved troen, idet dere er rotfestet og grunnfestet i kjærlighet, for at dere skal være i stand til å fatte sammen med alle de hellige, hvor stor bredden og lengden og dybden og høyden er, og å kjenne Kristi kjærlighet, som overgår all kunnskap, for at dere kan bli fylt til hele Guds fylde..."

Bibellæreren Derek Prince sier at frelsen er som å komme inn i et kjempestort herskapshus:

"Det har mange ganger og mange forskjellige rom. Hvis vi først ser på omfanget, strekker det seg ut så langt øyet kan se, i begge retninger. Ser vi deretter videre på lengden, er det umulig å se enden på det. Tenk å stå på toppen av en av de store trappeavsatsene midt i dette enorme herskapshuset. Ser du ned, kan du ikke se alt som er under og foran deg. Når du endelig løfter blikket oppover, strekker det seg langt utover det som øynene dine kan få med seg!"

Og det er nok slik at de fleste av oss bare har sett et eller kanskje to av rommene i dette huset! Frelsen er enorm!

De siste dagene har jeg hatt gleden av å lytte til bibelundervisningen til Denny Kenaston, en amerikansk anabaptist, som underviser om frelsens innhold. Han brukte tre uker på temaet, og undervisningen er samlet i en perm med 15 cd-plater. Jeg fryder meg over innholdet, det er enormt bare dette som finnes her på disse 15 cd-platene, men Denny Kenaston har bare så vidt skrapt på overflaten av innholdet i hva frelsen innebærer.

I tiden fremover skal jeg forsøke å skrive noe om hva ordet frelse innebærer, det finnes ikke noe større og mer herlig et emne. Jeg vil også ta for meg hva den frelsende troen innebærer, og spørre hvem som er frelst og hva det innebærer å være frelst.

(fortsettes)

1 kommentar:

Anonym sa...

Jeg ser fram til denne undervisningen om frelsen.

Forøvrig finnes det veldig mye bra undervisning av Denny Kenaston på youtube.com.

Stener