torsdag, juli 17, 2014

40 sitater fra urkirken om vold, patriotisme og kjærlighet til sin neste, del 1

I dag starter en helt ny serie på bloggen, hvor jeg lar de første kristne få si hva de mente om vold, patriotisme og kjærlighet til sin neste.

Dette er original-kristendommen! Lenge før keiser Konstantin besudlet det hele og endret den overleverte troen på en rekke områder.

Vi begynner med Justin Martyr (100-165 e.Kr):

"Vi selv var godt fortrolige med krig, mord og alt ondt, men alle av oss over den ganske jord har levert inn våre krigsvåpen. Vi har gjort om våre sverd til ploger, våre spyd til gårdsverktøy. Nå vil vi leve gudfryktig, og dyrke rettferdighet, godhet, tro og forventning til fremtiden, en fremtid gitt oss gjennom den korsfestede ... Jo mer vi blir forfulgt og lider martyrdøden, jo stadig flere troende blir vi".

"Vi som tidligere hatet og myrdet hverandre, bor nå sammen og deler det samme bord. Vi ber for våre fiender og forsøker å vinne dem som hater oss'.

"Vi som tidligere verdsatte penger og eiendeler mer enn noe annet overlater alt vi har til et skattkammer for andre og deler med alle som trenger det".

Cyprian (200-258 e.Kr):

"Mord blir betraktet som en forbrytelse når mennesker gjør det enkeltvis, men forvandles til en dyd for de gjør det i hopetall."

Tertullian (160-220 e.Kr):

"Det er absolutt forbudt å gjengjelde ondt med ondt".

Athanasios av Aleksandria (293-373 e.Kr):

"Kristne, i stedet for å bevæpne seg med sverd, strekker de ut sine hender i bønn".

(fortsettes)

Ingen kommentarer: