mandag, juli 14, 2014

8.000 pedofile prester i Den romersk-katolske kirke

Pave Frans har store utfordringer i tiden fremover. BBC melder at pave Frans er blitt sitert på at 'omlag to prosent' av prestene i Den romersk-katolske kirke er pedofile.

Vi snakker om 8000 av i alt 414.000 vigslede prester. Og overgrepene er mange, ja, nærmest endeløse. Paven kaller dette misbruket av barn for 'spedalskhet' som 'smitter kirken', og vil bekjempe dette med å 'konfrontere det alvor det krever'.

Problemet for pave Frans er at det finnes andre sterke krefter i Vatikanet som gjør sitt for å dysse ned disse særdeles grove overgrepene. Blant annet ved at overgrepssakene behandles internt i kirkens lukkede rom, og ikke blir anmeldt til politiet.

Du kan lese mer om denne saken her:
http://www.bbc.com/news/world-europe-28282050

Lyssky bankvirksomhet
Den andre store utfordringen finner sted på hjemmebane. I Vatikanstatens sentralbank, og dens heller lyssky forretningsvirksomhet. Nå vil pave Frans rydde. Han har like så godt gitt det gamle styret sparken! Både styre og administrasjon har tradisjonelt blitt rekruttert blant kardinalene i Den romerske kurien. Men ikke slik lenger. Radio Vatikanet kunne onsdag 10.juli melde at den nye banksjefen heter Jean Baptiste de Franssu, en fransk topp-økonom med bakgrunn fra en rekke europeiske finans- og investeringsforetak. Den italienske avisen La Stampa melder at resten av styret består av profesjonelle bankfolk.

Det er nok de som skjelver og føler fremtiden svært utrygg i Vatikanet nå, og de angrer nok bittert på at denne argentineren ble valgt til ny pave.

Og det ikke uten grunn.

Avisen Financial Times skrev tirsdag i forrige uke at en av hovedårsakene til at pave Benedikt XVI overraskende steg ned av pavestolen i februar i fjor, skyldes korrupsjon og kompromitterende forretningsførsel i Vatikanstatens sentralbank som virkelig har grepet om seg.

Bakgrunnen for at Vatikanstatens sentralbank ble opprettet var for å finansiere misjonsarbeid og hjelpe fattige. Slik skulle det ikke gå.

For et år siden - i juni 2013 - slo italienske påtalemyndigheter til mot don Nunzio Scarano. Han er ingen hvem som helst. Han er biskop av Salerno. Denne biskopen ble tatt på fersken med en hemmelig agent fra det italienske hemmelige politi i det de forsøkte å smugle 20 millioner euro via et fly eid av regjeringen. De skulle til Sveits.

Hvor kom pengene fra? Biskopen var på denne tiden med i ledelsen av Apsa, som er Vatikanets administrasjon av fast eiendom og utenlandske obligasjoner. I januar ble denne biskopen også tiltalt for hvitvasking av flere hundre millioner kroner.

Og det er mye mer. Vatikanstatens sentralbank er en eneste stor skandale.

Ingen kommentarer: