mandag, juli 14, 2014

Største offentlige 'evangeliseringsaksjon' i Nord-Koreas historie

Historien jeg er i ferd med å fortelle er en forunderlig historie om hvordan 'alle ting virker sammen til de gode for dem som elsker Gud' (Rom 8,28).

Dette er historien om en fengslet pastor, som sannsynligvis har medvirket til den største offentlige proklameringen av evangeliet i Nord-Korea noensinne.

I mars måned kringkastet nemlig det statlige nord-koreanske fjernsynet en times pressekonferanse om den sørkoreanske misjonæren, Kim Jong Uk (bildet), som ble arrestert i Nord-Korea for å ha drevet med misjonsarbeid.

Pastor Eric Foley, som er leder for en misjonsorganisasjon som opererer i Nord-Korea, forteller om en student ved en misjonsbase de har. Denne personen - som av sikkerhetsmessige årsaker må forbli anonym - forteller at pressekonferansen ble vist gjentatte ganger over tre dager. Siden det bare er en TV-kanal i Nord-Korea må den ha blitt sett av svært mange nordkoreanere.

I fjernsynssendingen blir misjonæren Kim Jong Uk fremstilt som en sørkoreansk spion, som underviste Guds ord til kinesere og koreanere i det nordøstlige Kina. Sammen med Kim Jong Uk viste det nordkoreanske fjernsynet også et sladdet bilde av en kvinne som skulle vise seg å være en nordkoreansk lokkedue.

Kvinnen hadde deltatt på misjonær Kim's disippeltreningsskole. Hun skulle angivelig ha beveget seg over grensen mellom Nord-Korea og Kina en rekke ganger, og samlet informasjon og tatt bilder for misjonær Kim. Den nordkoreanske kvinnen hadde fortalt misjonær Kim at hvis han hadde penger kunne han bygge kirker i Nord-Korea. Kvinnen hadde nemlig - fortalte hun - en bror som var en høy øvrighetsperson, så han kunne sette ut vakter hele veien til Pyongyang i løpet av få dager. Men de hadde ikke kommet langt inn i Nord-Korea før misjonær Kim ble arrestert av politiet.

På pressekonferansen vedgikk Kim Jong Uk at han hadde kommet til Nord-Korea for å bygge menigheter. Både han og kvinnen skal også ha navngitt 33 andre kvinner som er blitt trent opp i disippelskolen til misjonær Kim. Samtlige skal ha blitt sendt til nordkoreanske arbeidsleire. Den nordkoreanske kvinnen sa at hun hadde forrådt misjonær Kim fordi hun ønsket å få penger av ham til å starte en restaurant i Nord-Korea.

Misjonær Kim sa at han selv hadde bedt om pressekonferansen, fordi han ønsket å vise sin familie og sin organisasjon at han var i live. Han fremsto som om han trodde at pressekonferansen skulle bli vist for hele verden, men til dags dato er den bare blitt vist i Nord-Korea.

Likevel - denne pressekonferansen er første gang Gud er blitt nevnt på nordkoreansk TV. I tre ganger. På regjeringens TV-kanal. Til alle i hele Nord-Korea.

Det finner om ordene fra Fil 1,12-18:

'Jeg vil at dere skal vite, søsken, at det som har hendt meg, har tjent til fremgang for evangeliet. Det er blitt kjent i hele borgen og for alle de andre at det er for Kristi skyld jeg bærer lenker. På grunn av disse lenkene har de fleste av våre søsken fått større tillit til Herren, så de enda modigere enn før våger å forkynne Ordet. Noen gjør det nok av misunnelse og stridslyst, men andre forkynner Kristus av god vilje. De gjør det av kjærlighet, for de vet at jeg er satt til å forsvare evangeliet. De andre gjør det ikke oppriktig, men for å hevde seg selv; de tror de kan gjøre lenkene mine tyngre å bære. Men hva gjør det? Kristus blir forkynt i alle fall, enten det skjer med baktanker eller i oppriktighet, og det er jeg glad for. Ja, jeg skal få mer å glede meg over!'

Hvorfor misjonær Kim røpet navnene på de 33 kvinnene kjenner jeg ikke til. Men det vi vet er at han er under et betydelig press - ja, kanskje også tortur, fra nordkoreanske myndigheters side.

La oss huske ham og disse 33 kvinnene i våre forbønner. 

Ingen kommentarer: