tirsdag, juli 22, 2014

Woodcrest Bruderhof feirer 60 års jubileum

60 år er ikke mye - ikke når vi snakker om kirkehistorie. Likevel er det all god grunn til å feire!

Woodcrest Bruderhof, en av elleve kommuniteter som hører til den anabaptistiske Bruderhof-familien, finner du 4,8 kilometer vest for Rifton, eller drøye 112 kilometer nord for New York City. Kommuniteten ble etablert tidlig på sommeren i 1954 i et skogsområde bestående av en rekke hus. På 1950-tallet besto kommuniteten av 230 voksne, barn og gjester. Her ble Plough Publishing House etablert, og her begynte man å lage de svært populære trelekene som Bruderhof er blitt så kjent for.

Bruderhof-bevegelsen ble grunnlagt i Tyskland i 1920 av Eberhard Arnold, protestantisk teolog og filosof, etter at han stiftet bekjentskap med 1600-tallets Døperbevegelse. I 1920 leide han et hus i Sannerz og grunnla en kommunitet han gav navnet Bruderhof, etter mønster fra 'brødregårdene' til den grenen av Døperbevegelsen som kalles Hutterianere.

Hutterianerne hentet sin inspirasjon fra menigheten i Jerusalem som praktiserte eiendomsfellesskap. Også medlemmene av Bruderhof har alt felles. Når kommuniteten i Sannerz hadde vokst ut av huset de leide, flyttet de til  et stort hus i Rhön-fjellene som lå like i nærheten. Her oppholdt de seg til nazistene dukket opp, 14.april i 1937, og konfiskerte eiendommen. Bruderhof-medlemmene måtte flykte, først til Lichtenstein, Storbritannia, senere til Paraguay, før de så etablerte seg i USA.

Bruderhof-bevegelsen hører med til 'fredskirke'-familien. De er overbeviste pasifister og bygger sin overbevisning på Bergprekenen.

Bruderhof har i dag kommuniteter i USA, Storbritannia, Tyskland, Paraguay og Australia, og teller på verdensplan 2.600 døpte medlemmer, i tillegg kommer barna. Selv har jeg hatt kontakt med Bruderhof-bevegelsen siden tidlig på 1970-tallet.

Bildet er hentet fra 60 års jubileet som nylig ble markert. (Foto: Bruderhof)

Ingen kommentarer: